Diari La Veu del País Valencià
Educació duplica la construcció d’escoles dels últims anys del PP

La reaparició a les Corts Valencianes de l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, reivindicant el seu llegat en matèria educativa –”ningú ha construït més col·legis que jo“, va dir durant el seu testimoni en la comissió d’investigació de Ciegsa– resulta quasi una provocació. Sobretot si s’analitzen les dades que es van oferir durant la presentació del Mapa d’Infraestructures Escolars previstes per a aquesta legislatura, en què es marca com a objectiu la supressió dels barracons instal·lats en 163 centres d’arreu el territori. Del total, 24 centres són íntegrament aules prefabricades.

Des de la Conselleria d’Educació no entren a valorar les paraules de l’expresident i es limiten a indicar que parlen per si mateixes “sobre la realitat que s’ha creat i la realitat de les coses”. Al departament dirigit per Vicent Marzà prefereixen argumentar amb xifres la política de transformació que es va engegar des del primer dia per a passar dels barracons a “centres escolars dignes“, com va assenyalar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Així, recorden que en dos anys s’ha duplicat el pressupost destinat a infraestructures educatives i que en 2017 es compta amb 133 milions d’euros per a continuar donant resposta a les necessitats de construcció i rehabilitació. Cal matisar que en els últims anys de govern del PP, amb Alberto Fabra com a president, qui va justificar el tancament de RTVV “per no haver de tancar cap escola o hospital”, a penes sí que es van edificar col·legis.

“Si amb l’antic govern la mitjana de construcció de centres per curs era de 5, amb l’actual executiu hem passat a 30 entre els que ja estan totalment construïts i els que estan en procés d’edificacio o licitació”, apunten.

En 2017, la Generalitat ha pressupostat 133 milions per a la construcció i rehabilitació d’escoles

Segons les dades d’Educació a les quals ha tingut accés Diari La Veu, en aquesta legislatura ja hi ha una desena totalment acabats: l’escola infantil d’Altea; el CEIP Rosa Serrano de Paiporta; el CEIP Manjón Cervantes d’Alacant; el CEIP Ángel Esteban de Benicarló; el CFPV d’Onda; l’IES Playa Flamenca d’Oriola; l’IES Honori García de la Vall d’Uixó –visitat ahir pel president Ximo Puig i el conseller Marzà–; el CEIP Evaristo Calatayud de Montserrat; el CEIP Social el Grau de València i el CEIP Nou Pedro Alcázar de Nules. Aquests tres últims a punt de ser lliurats a les seues respectives comunitats educatives.

El pressupost estimat per a la construcció de 124 centres nous és aproximadament de 423 milions d’euros, mentre que l’adequació d’altres 60 infraestructures costarà sobre 60 milions. Al Mapa de les Infraestructures Escolars es detallen els criteris de prioritat d’actuació 2016-2019, on s’especifica el començament de les obres en els centres formats íntegrament per barracons i en aquells, més del 50% dels centres, en què cal fer instal·lacions noves per les lamentables condicions en què es troben pel pas del temps. A més, també s’especifica els nous centres que cal construir perquè ho requerix el volum d’alumnat d’una població.

Comparteix

Icona de pantalla completa