Diari La Veu del País Valencià
150 anys de ‘trenet’ Carcaixent-Gandia, comença el viatge!
RedactaVeu / Carcaixent

Els socis i sòcies de Carcaixent M’agrada han decidit que les activitats que programarà l’Associació Cultural al llarg del 2014, se centraran totes en el 150 aniversari de la posada en marxa de la línia de ferrocarril Carcaixent-Gandia.

Precisament, el proper dissabte 8 de febrer, data en què es complixen exactament els 150 anys del primer viatge per la ‘vieta’, Carcaixent m’agrada donarà inici als actes commemoratius de l’efemèride amb una xarrada sobre la història de la línia i la seua repercussió per al desenvolupament econòmic i social de Carcaixent i la resta de localitats perquè discorria la línia. Aquesta xarrada anirà a càrrec dels historiadors José Manuel Fernández i Fernando Rodríguez, coautors junt a Josep Vicent Bataller, del llibre Una aproximació al ferrocarril de via estreta Carcaixent-Dénia (2003).

La següent activitat serà justament l’endemà, diumenge 9 de febrer, i consistirà en una visita guiada pel traçat urbà del ferrocarril a càrrec, entre d’altres, de l’historiador Josep Vicent Bataller i de Paco Agulló, un entusiasta del ‘trenet’, que ens contaran la part més humana de la seua història.

El 8 de febrer de 1864, amb el viatge inaugural del tramvia entre Carcaixent i Gandia es posava en marxa una gran infraestructura que condicionaria la vida dels veïns i veïnes de Carcaixent i la fisonomia del poble durant més de 100 anys. Un tren, amb vagons sobre rails, però sense locomotora, que es desplaçava estirat per haques i rossins. La línia, tot i que no va ser rendible en un primer moment, seria anys després, ja amb trens a vapor, allargada fins a Dénia, aquest fet va convertir Carcaixent en un nus de comunicació bàsic per al transportar de la taronja rumb a Europa.

El ‘trenet’, com se’l va conéixer popularment, va ser aleshores un element essencial per a la vertebració de les nostres comarques i la generació de vincles entre els pobles perquè discorria, i forma ja part de l’imaginari col·lectiu de moltes generacions, no només de la Ribera, sinó també de la Safor i la Marina.

Des de Carcaixent M’agrada anuncien que algunes de les properes activitats que organitzaran consistiran, per exemple, en visites guiades a tots els pobles pels quals passava la ‘vieta’, de les quals aniran informant com sempre a la ciutadania.

“Des de l’Associació volem aprofitar també aquesta ocasió per denunciar la falta de respecte i de sensibilitat que les diferents corporacions municipals han tingut amb el patrimoni i la història del ‘trenet’. No n’hi ha cap recordatori del seu pas pel poble, ni dels elements que formaven la línia, ni s’ha fet mai cap homenatge a les persones que treballaven en aquest servei, més enllà de donar el nom a l’avinguda de la Vieta, al carrer que s’obrí en desmuntar la línia”.

Carcaixent m’agrada és una associació creada amb l’objectiu d’acostar a la ciutadania el patrimoni més pròxim, i alhora més desconegut de Carcaixent i els seus voltants, així com de posar-lo en valor.

Comparteix

Icona de pantalla completa