Diari La Veu del País Valencià
Europa premia l’app de geolocalització de la Generalitat

La Comissió Europea ha atorgat el primer premi de la categoria de Solució Transfronterera de programari lliure al projecte d’informació geogràfica gvSIG en la primera edició dels Sharing & Reuse Awards, els principals guardons europeus en aquest àmbit. L’aplicació (app) gvSIG és un projecte basat en la geomàtica o tecnologia geoespacial i permet integrar el component geogràfic en els sistemes d’informació de la Generalitat i d’altres organitzacions.

El projecte ofereix la possibilitat d’utilitzar dades espacials per a millorar tot tipus de processos i aplicacions. Actualment, gvSIG integra els servicis de Google Maps, Google Earth i Bing dins de la plataforma per a poder accedir a cartografia de tot el món des d’una única aplicació.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assenyalat sobre el guardó que aquest suposa un reconeixement a la renovació tecnològica que estan duent a terme en la Generalitat. “Des del Consell tenim el ferm propòsit d’acabar amb l’administració en paper i posar, després d’anys d’innacció, les noves tecnologies al servici dels ciutadans”, ha afegit Aguiló.

Usuaris en tot el món

L’app se l’han descarregada, gratuïtament, usuaris de més de 160 països i en més de 30 idiomes, segons informa la Generalitat en un comunicat. A banda de l’ús que li dóna l’administració valenciana, nombrosos organismes utilitzen alguna de les solucions del seu catàleg, com és el cas de l’Institut Geogràfic Nacional, l’Ajuntament de São Paulo o la Universitat de Nova York, entre d’altres.

Un exemple de geolocalització amb l’app de la GVA, gvSIG. / GVA

Aguiló ha destacat “la importància que té per a les Administracions el fet de poder accedir a les dades espacials per a agilitzar i millorar la gestió dels servicis públics i conéixer el territori per a poder gestionar-lo”.

Usos de l’app

L’última versió de gvSIG incorpora capacitats com realitzar recerques cadastrals sobre el mapa o l’opció d’identificar il·legalitats urbanístiques. L’app ha ajudat a desenvolupar la tecnologia 3D i ha permés avançar en seguretat vial, ja que dóna suport a la gestió d’accidents i permet monitorar la intensitat del trànsit de carreteres.

També permet treballar amb elements de xarxa lineals com dreceres, cables elèctrics, carreteres o vies de ferrocarril. Permet relacionar la monitoració del territori amb qualsevol base de dades, de manera que es pot aplicar també a l’organització d’evacuacions en cas de catàstrofes, així com a l’hora d’analitzar la incidència de determinats tipus de càncer per zones o qüestions que atenyen a la criminalitat.

L’aplicació presentada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) i l’Associació gvSIG s’alçaren amb el premi, imposant-se a projectes procedents d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, els Països Baixos i la República Txeca.

Vicente Aguiló va apuntar que amb aquest premi el projecte i el País Valencià esdevenen un referent internacional de la geolocalització amb programari lliure. El director general reconegué que “res d’açò hauria estat possible sense la col·laboració de l’administració, la universitat i les empreses, que ha afavorit un teixit industrial i ha permés un punt d’especialització al voltant del sector emergent de la geolocalització en la Comunitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa