Diari La Veu del País Valencià
Compromís reclama incloure als PGE 37 milions per al transport metropolità de València

Compromís reclama una inversió de 37 milions d’euros en l’esmena a la totalitat presentada hui al Congrés dels Diputats. La ciutat de València no ha rebut diners per a financiar el transport públic, mentre que l’àrea metropolitana del cap i casal s’ha subvencionat amb 1,3 milions d’euros als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

Així ho han explicat Giuseppe Grezzi, Maria Josep Amigó, Joan Baldoví i Carles Mulet, representants de Compromís a l’Ajuntament de València, la Diputació, el Congrés dels Diputats i el Senat respectivament, en un acte moderat pel diputat provincial Xavier Rius. Els representants de la coalició han mostrat la seua disconformitat amb els PGE a l’inici de la presentació, en què han reclamat que volen “un tracte just, amb els mateixos drets, ni més ni menys”.

El diputat al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha sigut el primer en parlar perquè havia d’anar a Madrid a presentar les esmenes a la totalitat i ha reclamat que el govern estatal pose “criteris objectius a l’hora de distribuir la despesa dels PGE”. “Fa uns mesos van aprovar una proposició no de llei per a donar diners al transport públic de la ciutat de València i, a l’hora de la veritat, no han donat res”, ha sentenciat.

Grezzi, Amigó, Mulet, Rius i Baldoví –que ha marxat a Madrid abans d’acabar l’acte– han reivindicat el contracte programa per al transport públic de València. / JAVIER CID.

L’altre representant de Compromís a Madrid, el senador Carles Mulet, ha assegurat que “no és comprensible ni just” que València, la tercera ciutat més important a nivell estatal segons ell, “no reba més que 1,3 milions d’euros per al transport de l’àrea metropolitana, amb quasi 200.000 persones, mentre que Madrid i Barcelona fa més de 15 anys que estan finançats pel govern central”.

El regidor de mobilitat sostenible, Giuseppe Grezzi, ha insistit que amb els PGE d’enguany, hi ha “un 33% menys d’inversions, cosa que repercuteix en la qualitat de vida dels valencians i les valencianes”. “Sembla que ens penalitzen per fer el treball bé, perquè hem augmentat el nombre de viatgers, amb més de 93 milions, i hem reduït les emissions contaminants i, no obstant això, ens donen menys diners”, ha asseverat.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha destacat que, malgrat que l’ens provincial no té competències en el transport públic, ha contribuït “amb un milió d’euros a la Conselleria d’Infraestructures, la mateixa quantitat que el govern estatal”. “El transport públic no només és un problema a l’àrea metropolitana, sinó a tots els pobles. Sense el finançament que reben altres ciutats, no podem vertebrar el País. Sense finançament, perden qualitat”, ha finalitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa