Diari La Veu del País Valencià
València prohibeix aparcar al carril bus a partir d’aquesta nit

La prohibició de deixar els cotxes durant la nit al carril bus de València entrarà en vigor aquesta nit. Tot i que l’ordenança de trànsit ja ho preveia, el 1999 es va establir una excepció per a les hores nocturnes, entre les 22 i les 8 del matí. La reversió d’aquesta excepció s’ha fet per iniciativa de la Regidoria de Mobilitat i va produir un seriós conflicte entre els socis del govern de la Nau que es va apaivagar després d’acordar que seria la junta de govern municipal qui fera oficial el canvi.

Com a alternativa a l’estacionament nocturn, el consistori valencià ha arribat a acords amb els aparcaments privats per a aplicar tarifes planes. També s’han reforçat les línies nocturnes de l’EMT durant els caps de setmana.

Paral·lelament, la Policia Local té previst iniciar una campanya per a informar sobre la prohibició d’aparcar en el carril bus amb l’objectiu “d’evitar les sancions”. Així ho ha indicat la regidora de l’àrea, Anaïs Menguzzato, en un comunicat en el qual ha explicat que aquesta campanya informativa serà “similar” a l’engegada per a baixar les motocicletes de les voreres i en la qual “pràcticament no va haver-hi sancions” i es va tractar d’un “procés excel·lent que es va desenvolupar en la ronda rutinària dels agents, sense necessitat de reforç”.

Concretament, ha indicat que es col·locaran senyals en diferents trams del carril bus perquè les persones usuàries “vegen amb claredat que no es pot aparcar”. Per tant, ha considerat que “no serà necessari dur a terme un reforç de dispositius, de la mateixa forma que no ho va requerir el procés de les motocicletes, que va ser molt més multitudinari”.

Situació desencallada

La situació de conflicte es va desencallar ara fa deu dies amb una reunió dels representants dels tres partits del govern de la Nau. L’alcalde de València, Joan Ribó, i els portaveus de govern, Sandra Gómez i Jordi Peris, van coincidir a assenyalar que la mesura s’ha aconseguit “per consens” i que es tanca així “un intens debat” de les últimes tres setmanes. “Tots han cedit després d’un debat i pensem que la resolució suposa un avanç cap a la mobilitat sostenible de la ciutat”, ha emfasitzat.

Ribó va subratllar que el procés engegat des de la Regidoria de Mobilitat compta “amb la col·laboració molt específica de la Policia Local”. A més, va afegir que qualsevol modificació de l’ordenança de mobilitat que es duga a terme en el seu període d’execució ha de ser prèviament aprovada per la junta de govern local.

Per la seua banda, la socialista Sandra Gómez va afirmar que el consens aconseguit s’obrirà amb l’ordenança de circulació en què tindrà una participació especial la Regidoria de Participació Ciutadana amb la Mobilitat. “Era una mesura nova que necessitava d’un temps d’adaptació de totes les parts implicades a la ciutat”, ha insistit.

El regidor de València en Comú, Jordi Peris, va recordar que, des del primer moment, la seua formació va considerar aquesta proposa “necessària”, atés que contribueix a construir un “model de societat més sostenible”. “Amb l’acord es tanca un període de debat intens, ja que havien de complir-se totes les exigències”, va explicar.

Millora del servici

Des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible subratllen que es tracta d’una “millora del servici nocturn”. En aquest sentit, apunten que les línies s’ampliaran i doblaran els seus servicis els caps de setmana. A més, indiquen que aquesta mesura comporta garantir també l’accés amb igualtat de totes les persones als autobusos entre les 7 i les 8 del matí, la primera hora punta del dia en què milers de persones l’agafen per a anar al treball. “Així es posa fi a la discriminació que fins ara patien les persones majors, amb mobilitat reduïda o amb carrets de xiquets i també amb els embussos que generaven les entrades i eixides dels autobusos als carrils que són d’ús exclusiu d’EMT i taxi”, indiquen.

Alhora, l’aparcament nocturn als carrils bus per on no passa el servici nocturn i sobre els quals el veïnat no ha demanat la supressió per a garantir el dret al descans continua estant permés entre les 22.30 i les 7 hores.

Des de Mobilitat Sostenible subratllen que qui ho desitge podrà continuar estacionant el seu vehicle privat en eixos carrils, on la permissivitat estarà indicada amb plaques, a les places habilitades en superfícies disponibles de tota la ciutat o als diferents aparcaments soterranis que han començat a oferir les seues places amb tarifes màximes en horari nocturn.

Comparteix

Icona de pantalla completa