Diari La Veu del País Valencià
València empadronarà els sensesostre perquè puguen accedir a ajudes

L’Ajuntament de València empadronarà les persones que visquen a la ciutat i no tinguen domicili estable perquè puguen accedir a les ajudes a què tenen dret.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha presentat aquest dijous el nou procediment d’empadronament que, segons ha explicat, s’anticipa a les disposicions de la futura Renda Valenciana d’Inclusió que prepara el Consell. Aquest permetrà a les persones que actualment no consten en el registre del padró municipal accedir als recursos que ofereix l’Ajuntament, segons ha indicat el consistori en un comunicat.

L’Ajuntament de València dóna així la possibilitat a totes les persones que viuen al cap i casal, tinguen domicili estable o no, empadronar-se. L’objectiu, segons Lozano, és “donar visibilitat i accés als seus drets com a residents a la ciutat a totes aquelles persones que es troben en borses d’exclusió, vivint situacions cronificades i sense accés als recursos municipals”.

La regidora d’Igualtat ha indicat que la iniciativa “dóna visibilitat” a les persones que viuen en habitatges precaris o infraviviendes, que no tenen contractes de lloguer, sensesostre, ciutadans que resideixen en espais col·lectius –albergs, residències, habitatges tutelats, pensions–. Segons ha ressaltat Lozano, tots aquests col·lectius tindran entrada en els drets que es deriven de l’estatus de ciutadania. D’aquesta manera, tindran accés a recursos com el Bo Social de l’EMT, ajudes socials de divers caràcter, accés a habitatges municipals, lloguer, aliments, programes d’inserció laboral o de formació.

Isabel Lozano: “Aquesta iniciativa obri noves possibilitats a una població molt àmplia que fins ara era pràcticament invisible i amb una problemàtica enquistada”

En paraules de la regidora d’Igualtat, “és tracta d’una iniciativa que obri noves possibilitats a una població molt àmplia que fins ara era pràcticament invisible i amb una problemàtica enquistada”.

A més, al llarg de l’any, s’aniran sumant 62 nous empleats municipals que prestaran els seus servicis als Centres de Serveis Socials de l’Ajuntament. D’aquest forma, als sis mesos de la seua engegada, es realitzarà una avaluació i un informe del procediment a càrrec d’una comissió tècnica integrada per personal municipal.

Lozano ha agraït l’esforç i la labor del personal tècnic “que ha fet possible l’engegada d’aquest nou procediment” i ha afegit que “estem davant d’un gran avanç, en la línia de les polítiques socials del Govern de la Nau”.

L’Ajuntament de València calcula que actualment hi ha mig miler de persones que viuen als carrers de la ciutat i no tenen un domicili fix

L’Ajuntament de València calcula que actualment hi ha unes 500 persones que viuen als carrers de la ciutat, sense un domicili fix, i al voltant de 300 famílies que resideixen en habitatges precaris, encara que es desconeix quantes d’elles estan empadronades o no al municipi.

Perquè els casos que fins ara romanien en situació d'”invisibilitat” puguen accedir al padró municipal, el Consistori ha informat que serà necessari “un informe dels tècnics del Servei Municipal de Serveis Socials, de manera que es garantisca el contacte efectiu amb la persona empadronada”.

En els casos en què no siga possible definir un lloc de residència, s’ha obert la possibilitat que la persona a empadronar definisca com a adreça postal de referència el seu centre de Serveis Socials. Es tracta d’una demanda plantejada des de les entitats socials i des del Consell Local d’Immigració.

Comparteix

Icona de pantalla completa