Diari La Veu del País Valencià
El Festival Música i Lletra presumeix de paritat en la programació

Xativa té experiència a renàixer, a agafar embranzida per a tornar de nou. De la mateixa manera que va revifar el poble, el festival Música i Lletra (MiL) es declara hereu d’aquell festival que va tancar el 1994 el mateix Ovidi Montllor. Rus i el seu seguici el van sepultar i, en aquesta segona edició, estrena direcció artística, un càrrec que recau en el també artista xativí Feliu Ventura, qui es marca l’objectiu de consolidar la fita com el gran festival de la cançó d’autor i fer bandera de la igualtat de gènere als cartells i programacions, com així ha explicat aquest dimecres en la presentació del festival, preguntat per aquest diari.

Des del consistori aposten fermament per fer de la ciutat la capital del gènere al País Valencià, per crear una marca pròpia: “Xàtiva, cançó d’autor”. El poble parteix de la base que matèria primera en té en abundància, a més a més, Xàtiva “té una història compartida amb la cançó”, com ha explicat Alfred Boluda, regidor de promoció lingüística i Gran Teatre. Però, no és només un certamen d’àmbit local, ni comarcal, sinó que té una visió més àmplia En aquest sentit, Música i Lletra ja ha establert col·laboracions amb el festival de referència als territoris de parla comuna, com és el BarnaSants, però, segons explicava Ventura, la intenció és establir sinergies i complicitats amb molts altres festivals.

De Raimon a Abraham Rivas

El Teatre Rialto ha acollit la presentació d’aquesta segona edició del certamen que preveu cinc concerts al Gran Teatre de Xàtiva, però, també un circuit, “Les cançons ens posen a MiL”, per les places de la població. Des del 26 de maig fins al 16 de juny, passaran per la ciutat propostes eclèctiques, sempre atenent al fet que es tracta d’un festival de gènere. Començarà amb la interpretació de la Suite Raimon, composta per Adolf Ventas, per a commemorar els 30 anys d’Al Vent ,on comptaran amb la participació de les dues societats musicals de Xàtiva. El mateix dia actuaran els finalistes del certamen de joves cantautors i es lliuraran els tres premis: a la millor cançó en valencià, a la millor cançó en altres llengües i el premi popular.

Tota la programació ha estat ideada tenint en compte les condicions laborals dels treballadors i artistes, ha insistit el director artístic, coneixedor del gremi a bastament i, a més, ha destacat Ventura, tots els cantautors presentaran disc (tret de Albert Pla) i la meitat de les propostes provenen de veus femenines. Per a decidir aquesta darrera qüestió de la programació, el cantautor ha explicat que “buscant la varietat estilística, apareix que moltes propostes provenen de dones, perquè, a més, en el gènere hi ha moltes on poder triar”. “No és difícil triar dones per a conformar cartells –ha continuat Ventura– i, si no ho veuen, és perquè estan cecs i han fracassat com a programadors”, ha conclós.

Pel Gran Teatre passaran Abraham Rivas i Cesk Freixas. Tots dos per separat presentaran disc: Cançons de la roba estesa (Mésdemil, 2017) i Proposta, respectivament. També presentaran disc el duet format per Borja Penalba i Mireia vives, Línies del cel elèctric. A la plaça del Mercat actuaran la galega Sés i, posteriorment, Les Kol·lontai. El cicle al Gran Teatre el tancaran Albert Pla i Diego Cortés.

Amb la col·laboració de diversos negocis locals, el festival es traslladarà als carrers de Xàtiva, amb la campanya ‘Les cançons ens posen a MiL’, on actuaran Carles Pastor, Alfonso Copé, Pau Miquel Soler, Carles Vila, Sílvia Tomàs Trio i Inés Saavedra.

Comparteix

Icona de pantalla completa