Diari La Veu del País Valencià
Baldoví: Els PGE ens insulten com a poble

El portaveu de Compromís al Congres dels diputats, Joan Baldoví, ha criticat durament el govern estatal per “insultar com a poble els valencians amb els PGE”. Baldoví ha reprovat que al País Valencià s’invertisquen 119 euros per habitant i quasi el quàdruple a altres comunitats o que es destinen 126 milions a transport metropolità a Madrid i “zero euros” per a València o Alacant.

Així ha reflexionat Baldoví durant la seua intervenció en el debat de totalitat al projecte de pressupostos generals de l’Estat (PGE) del 2017 al Congrés dels diputats, en què també ha denunciat que l’ocupació que es crea és de caràcter estacional i que la reforma laboral ha fet aparèixer la classe del “treballador pobre que, malgrat treballar, no arriba a final de mes”.

“El repartiment del dèficit del 3,1% compromés per a aquest any constata la injustícia que l’Estat, sense competència en sanitat, educació i servicis socials, es reserve un 80% i deixe xicotetes sobres a les comunitats autònomes i res als ajuntaments”, ha explicat el diputat. En aquesta línia, ha criticat que els ajuntaments no puguen mobilitzar 7.000 milions i ha afirmat que el PP ha estat una “plaga terrible” per als valencians durant 20 anys, ja que tots els PGE que ha aprovat han sigut una “catàstrofe”, a més d'”injustos i devastadors” per a les demarcacions de Castelló, València i Alacant.

Igualment, ha insistit en el fet que els PGE han sigut “manifestament parcials” i que “no hi ha criteris objectius” respecte a les inversions als diferents territoris, mentre que uns altres es “posterguen durant anys”. Així mateix, també ha criticat que el País Basc haja pagat 1.400 milions de més i no siga “capaç” de reconéixer els 14.000 milions d'”infrafinançament” del País Valencià entre el 2012 i 2015, tot i que la renda per càpita dels valencians és un 12% inferior a la mitjana espanyola.

Joan Tardà (ERC): “Els PGE hipotequen el País Valencià. Cada vegada més valencians voldran crear una alternativa a Espanya”

Per la seua banda, el diputat d’Esquerra Republicana al Congrés Joan Tardà ha denunciat que “els PGE hipotequen el País Valencià”.

Segons Tardà, els pressupostos del 2017 deixen el País Valencià a la cua en inversió per habitant i molt per baix del pes poblacional. Per aquesta raó, ha afegit durant la seua intervenció a la cambra baixa, “cada vegada més valencians pretenen crear una Espanya alternativa, però, segurament, davant la seua tossuderia, cada vegada més valencians canviaran aquesta construcció de l’Espanya alternativa per a crear una alternativa a Espanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa