Diari La Veu del País Valencià
Els ocupants del Lluís Vives volen fer de l’edifici un centre social

El passat 1 de maig, Dia Internacional del Treballador, l’assemblea La Ingovernable, constituïda fa un any però feta pública dilluns, va ocupar el Col·legi Major Lluís Vives, que pertany a la Universitat de València (UV) i roman tancat des de 2012 per un problema d’aluminosi.

El Diari La Veu ha pogut parlar amb un representant de l’assemblea que ocupa l’edifici abandonat i que reivindica la rehabilitació de l’espai com a centre social autogestionat. Entre les seues propostes, volen fer del col·legi “un menjador social a preus populars i amb menjar vegà i recuperar les activitats culturals que es feien en aquest edifici, les quals representaven el 60% dels servicis culturals de la UV”. “També voldríem tindre un caire social i ajudar amb diners les persones afectades per normes com la Llei Mordassa”, assenyala.

“Vam entrar una setmana abans del dia 1 de maig per a preparar-ho tot perquè volíem obrir les portes a la gent i poder començar l’activitat, però no ens esperàvem aquesta resposta de la UV, que ens ha posat seguretat a la porta i fins ahir no ens deixava ni entrar aigua i menjar. De moment, durant aquest temps ho hem netejat tot i hem fet fotos de l’estat en què la universitat ho havia deixat i de com ho hem deixat nosaltres”, asseguren.

“No eixirem d’ací sense una ordre de desallotjament”

El col·lectiu assegura que la seua intenció és continuar endavant amb la seua idea de crear un centre social, batejat amb el mateix nom que l’assemblea –La Ingovernable– i que, fins que no ho diga una ordre de desallotjament, no eixiran del recinte. “Tenim el suport de vora 15 col·lectius de València que, des d’abans que férem l’entrada, han col·laborat amb nosaltres”, afirmen. Aquests col·lectius són els que han compartit durant aquests dies, mitjançant les xarxes socials, cada acció que han anat realitzant des de La Ingovernable.

Per la seua part, la Universitat de València, des que es va conéixer la notícia de l’ocupació, el passat dilluns, va posar dos guàrdies de seguretat que fins ahir no van deixar entrar ni tan sols queviures. Segons explica a aquest diari Jordi Caparrós, delegat del Rector per a Estudiants, un grup de persones “va intentar entrar a l’edifici i en trobar-se amb oposició va agredir un dels guàrdies, que ha hagut de ser atés a l’Hospital Clínic”.

Els ocupants, en canvi, donen la seua versió dels fets i insisteixen que “hui –per ahir– ja ens han deixat entrar aigua i menjar després que dimarts tinguérem un incident amb els guàrdies. Un d’ells ens va insultar i amenaçar. Ens va dir que ens eixirà cara la broma i que si eixim ens en recordarem. També, des d’ahir –pel dimarts– hi ha un grup de la policia secreta que mira l’edifici per fora. Nosaltres els veiem des de la terrassa”.

La porta principal del Col·legi Major Lluís Vives amb la bandera de La ingovernable

Caparrós assegura que des de la Universitat s’ha intentat que els caps de seguretat entraren per a parlar amb els ocupants, però aquests no ho van permetre. “Cap associació de la universitat els ha donat suport. No tenen ni llum ni aigua malgrat que ho van intentar. Segons hem pogut veure amb les càmeres que hi ha a l’exterior, van entrar al voltant d’una vintena de persones emmascarades, i algunes d’elles han estat a Ca l’Estudiantat”, explica el delegat del Rector per a Estudiants.

L’ocupació, en mans de la justícia

La Universitat ha deixat “des d’un primer moment” el cas en mans de la justícia. “Dilluns es va interposar la denúncia a la Policia i també s’ha donat l’informe de lesions i l’informe actualitzat de l’arquitecte, qui assegura que l’edifici no està en condicions perquè ningú l’habite. L’última inspecció va ser en setembre”, confirma Caparrós.

El delegat per al rector d’estudiants ha insistit que el problema més greu seria que els caiguera “alguna cosa damunt”. “De moment, des de la UV, deixarem que el sistema judicial parle”, assegura.

Comparteix

Icona de pantalla completa