Diari La Veu del País Valencià
Ontinyent obri una sala d’exposicions permanent per als ‘Gegants i Cabets’
RedactaVeu / Ontinyent

Les històriques figures dels Gegants i Cabets d’Ontinyent estrenen la seua nova sala d’exposicions a l’emblemàtic Palau de La Vila de la ciutat. Després d’haver estat durant anys emmagatzemats a un local del Carrer Francisco Cerdà, i posteriorment al mateix Palau de La Vila, el Govern d’Ontinyent ha habilitat un espai expositiu propi en aquest edifici, on turistes i visitants podran contemplar les figures perfectament vestides i exposades, moltes de les quals tenen quasi 70 anys d’història.

En concret, 8 dels 9 cabets, que representen figures de dibuixos animats i del cinema americà dels anys 1930 i 1940, foren construïts per Manuel Martínez Oviedo, el ‘Ninero’ en 1946, sent reconstruïts a partir dels originals en 1992 per Jordi Arrué, qui va crear eixe mateix any la figura del nové cabet ontinyentí, ‘Manduca’. Quant als 6 gegants, que representen les tres cultures que convisqueren a Ontinyent durant l’Edat Mitjana (moros, cristians i jueus), els que s’exposaran són les figures creades entre 1992 i 2006 també per Jordi Arrué, prenent com a referència els construïts a la dècada dels 40 del segle passat per Carles Tormo, ‘Carlets’, dos cossos originals dels que es conserven i també seran exposats.

Tant els gegants, que estaran a la planta baixa del Palau, com els cabets, que s’exposaran a un altet annex adaptat a persones de mobilitat reduïda (ubicat entre la planta baixa i la primera planta), comptaran amb una sèrie de panells informatius en castellà i valencià, als quals s’expliquen diversos detalls de cada figura. La sala d’exposicions romandrà oberta al mateix horari de l’Oficina de Turisme, i està previst que s’organitzen visites escolars organitzades comptant amb la col·laboració de l’Associació de Gegants i Cabets, que explicaran detalls al voltant de les figures i de la tradició ‘gegantera’ a la ciutat, que es remunta al segle XVII.

Des del Govern d’Ontinyent s’ha destacat que amb aquesta actuació s’amplia el ventall d’usos i serveis amb què s’està dotant l’edifici del Palau als últims temps per tal de dinamitzar-lo i potenciar el seu ús i aprofitament. En aquest sentit, cal recordar que a més d’aquesta nova sala expositiva al Palau està l’Oficina de Turisme, en una de les sales es troben exposats elements del Museu del Tèxtil, i l’última planta acull el saló de plenaris municipal, a més d’estar estudiant-se nous usos per aquest edifici d’origen datat al segle XIII.

Comparteix

Icona de pantalla completa