Diari La Veu del País Valencià
El TSJ admet a tràmit els recursos del PP contra el decret de plurilingüisme

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha admès a tràmit els recursos presentats pel grup parlamentari del PP en les Corts Valencianes contra el decret de plurilingüisme i el de concerts en l’ensenyament del Consell. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del PPCV en la cambra baixa, Isabel Bonig, després de la Junta de Síndics. Bonig ha recordat que el TSJ ja havia admès a tràmit els recursos interposats per la Diputació d’Alacant contra el de plurilingüisme, i ara ha acceptat els plantejats per una plataforma en defensa dels drets del castellà i del PP.

La també presidenta del PP valencià ha destacat que el recurs es dirigeix contra “el xantatge lingüístic que es fa als pares amb aquest decret”. Ha agregat que també ha sigut admès a tràmit el que van interposar contra el decret de concerts.

A judici d’Isabel Bonig, el govern autonòmic “té un seriós problema amb l’educació”. “Em sembla molt bé que se’n vagen a Finlàndia –ha dit en referència al viatge que el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller Vicent Marzà, realitzen aquests dies per a conèixer el model educatiu d’aquest país–, però que es porten tot el model finlandés, on es dóna llibertat als pares i hi ha avaluacions de professors i de centres, la qual cosa han llevat”, ha denunciat.

La dirigent del PPCV ha afirmat que l’educació pública i privada “està en peus de guerra” i que “és moment de retirar els decrets i dialogar”. Bonig ha anunciat que de no ser així “l’única via són les manifestacions en el carrer i la via judicial”.

Manolo Mata (PSPV): “El PP ha perdut la batalla jurídica, la política i va a perdre la batalla del carrer.

Per la seua banda, el portaveu dels socialistes en les Corts, Manolo Mata, ha respost sobre aquesta qüestió que Bonig i el PP “han perdut la batalla jurídica, la política i van a perdre la batalla del carrer, perquè estan fent interpretacions sobre el que passa en el terreny educatiu que no responen a la realitat”, ha asseverat.”Estem en un conflicte inexistent”, ha defensat el síndic del PSPV, qui ha assegurat que tots dos decrets han sigut consensuats i participats.

Marzà, “completament tranquil” perquè és “un pur tràmit”

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, s’ha mostrat “completament tranquil” davant l’admissió a tràmit per part del TSJ dels recursos contra els decrets de plurilingüisme i concerts educatius interposats pel PP, atès que, segons ha indicat, es tracta “d’un pur tràmit” i “no va sobre el fons”. “Estem completament tranquils; sabem que l’admissió a tràmit és una qüestió administrativa i no va sobre el fons”, ha asseverat Marzà, qui ha reclamat al PP que “reflexione”.

Vicent Marzà: “Estem completament tranquils; sabem que l’admissió a tràmit és una qüestió administrativa i no va sobre el fons”

El titular autonòmic d’Educació considera que el PP demostra, amb la seua actitud, que “està en contra que els xiquets dominen de forma efectiva el castellà, el valencià i l’anglès, que és el que nosaltres volem i pel que ells mai han treballat”. A més a més, el conseller ha acusat el PP valencià “d’anar en contra” del Ministeri d’Educació, “que ha avalat els dos decrets”, ha recordat.

Marzà, de viatge institucional juntament amb el president Ximo Puig a Finlàndia, ha volgut fet notar que el país nòrdic posseeix “un sistema educatiu capdavanter”, però que fa vint anys van ser els seus representants els que van visitar el País Valencià per a veure com s’ensenyaven les llengües. “Vint anys després, som nosaltres els que hem de venir a aprendre. Quina casualitat que hagen sigut els vint anys del PP, que l’única cosa que han fet ha sigut tirar-nos cap arrere. I sembla que volen continuar així, no volen que avancem”, ha retret.

Fran Ferri (Compromís): “Encara que el PP tracte de vendre com una victòria l’admissió a tràmit dels recursos contra el plurilingüisme, tot el món sap que l’admissió només és el seguiment del procediment habitual”

Per la seua banda, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha assenyalat que “encara que el PP tracte de vendre com una victòria l’admissió a tràmit dels recursos contra el plurilingüisme, tot el món sap que l’admissió només és el seguiment del procediment habitual”. En paraules de Ferri, això “està molt lluny de significar un pronunciament contrari de la justicia”. A més, el síndic nacionalista ha recordat que, en aquest cas, es tracta d’un decret que ha rebut el vistiplau del Ministeri d’Educació i que, a més a més, ha tingut una “gran acollida” en la comunitat educativa.

Pel que fa a la petició de Bonig d’importar al País Valencià un sistema educatiu com el finés, Ferri ha assenyalat: “Ens alegra, però també ens sorprèn”, atès que aquest model, ha recordat, té l’escola pública com a centre del seu model. De fet, ha apuntat que el 98% de les escoles de Primària i el 95% de les de Secundària són de titularitat pública, “a més de ser un referent internacional en la comunitat educativa pels seus bons resultats acadèmics”. Per això, ha manifestat que “la senyora Bonig haurà d’aclarir-se sobre quin és el model educatiu que defensa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa