Diari La Veu del País Valencià
La manifestació del 25 d’Abril clama contra el maltractament de l’Estat

Els carrers del centre de València es van omplir ahir amb milers de manifestants (30 mil, segons els organitzadors) que van participar en la tradicional manifestació convocada per a commemorar el 25 d’Abril. Sota el lema “Ja n’hi ha prou. Per un finançament just”, es va criticar l’actitud del govern espanyol, liderat per Mariano Rajoy, envers el País Valencià.

A la capçalera estaven presents representants del tres paritis que donen suport al Consell. Per Compromís, el portaveu al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va advertir que els Presupostos Generals de l’Estat “són un insult i una vergonya”. Per això, va reclamar que s’aprove l’esmena a la totalitat que ha presentat la seua formació. “Són uns comptes que ens castiguen per sisena vegada consecutiva i, si hi ha qualsevol possibiliat de fer fora el PP, Compromís estarà ahi”, va expressar.

Això no obstant, Baldoví va subratllar que el canvi de fa dos anys a les institucions valencianes està donant fruits. “Hem avançat moltíssim, tenim un govern estable, que respon a les espectatives, i que, tot i l’nfrafinançament, és un govern que no avergonyeix el poble a què representa, atés que, amb l’escassesa de mitjans, està donant resposta als problemes reals i això és motiu d’orgull”, va reblar.

“Austericidis i antisocials”

De la seua banda, la diputada del PSOE Ana Botella va subratllar que el seu partit no renunciarà a defensar el que correspon als valencians. “Lluitarem tant a les institucions, com ja ho estem fent, com al carrer. Hem de reivindicar el que és nostre. Es una qüestió de justícia i d’gualtat. Ho demanarem i ho aconseguirem”, va dir.

Una muixeranga enmig de la marxa del 25 d’Abril al seu pas pel Carrer de les Barques. / Jesús Prats / ACPV

Antonio Montiel, síndic de Podem a les Corts, també va lamentar el menyspreu del govern espanyol. “Un any més eixim al carrer a reclamar un model de finançament just, perquè el projecte dels PGE perjudica una vegada més la Comunitat Valenciana en inversions i infraestructures”, va expressar. Montiel va qualificar d'”austericidis antisocials” els comptes de l’Estat, alhora que va demanar al PSOE que done suport a l’esmena a la totalitat.

El president d’Acció Cultural del País Valencià, organitzadora de la manifestació, va optar per destacar l’avanç que s’ha fet en els úlitms dos anys amb el govern del Botànic. “El nou govern del tripartit està fent passos i ho està fent bé, pero ara cal que eixa faena arribe a l’electorat perquè la gent capte la diferència que hi ha respecte dels anteriors governs del PP. Hem de guanyar les pròximes eleccions, perquè si ho fa el PP seria el desastre”.

Joan Francesc Mira (ACPV): “Cal que la gent capte la diferència que hi ha respecte dels anteriors governs del PP. Si torna a guanyar les eleccions seria el desastre”

La manifestació va comptar amb el suport de representants del PSPV, Compromís, Podem, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i dels sindicats UGT, CC.OO i Intersindical en la capçalera principal. Així mateix, també es van sumar la CUP i altres formacions de l’esquerra independentista.

Lloances al govern del Botànic

El manifest, llegit a les portes de la seu de la Delegació del govern espanyol al Palau del Temple, va servir per a resumir les reivindicacions concretes de la manifestació: un finançament just, més inversions de l’Estat i la tornada de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio.

Però també hi va haver espai per a reconéixer els avanços que, en matèria lingüística, ha mamprés el govern de Ximo Puig, “Hem avançat. Hem aconseguit l’objectiu històric que la competència en català siga necessària per a l’accés a la funció pública. Per fi, l’administració valenciana estarà al servei de tots els ciutadans, i respectarà, també, els drets dels valencians. També ha començat la col·laboració del govern valencià amb l’Institut Ramon Llull. S’ha aprovat un decret de plurilingüisme i un decret d’usos administratius de la llengua que apunten en la bona direcció, i s’ha iniciat un programa de col·laboració en l’àmbit cultural amb els governs català i balear. Iniciatives que Acció Cultural del País Valencià ha defensat durant molts anys”, va ser el missatge dels organitzadors de la mobilització

Cap incident destacable

Durant el recorregut no es va produïr cap incident, a excepció d’un grup reduït de persones que van cridar “no mos fareu catalans [sic]” i algunes frases en favor “d’Espanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa