Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià, Catalunya i Balears estudien dur candidatures conjuntes a la UNESCO

La Declaració de Palma, promulgada el passat mes de febrer pels tres territoris de parla comuna, comença a donar fruits. Després que les administracions valencianes, catalanes i balears decidiren compartir esforços i idees en matèria cultural i lingüística, la comissió de patrimoni cultural ha arribat a diversos acords, com ara la creació d’un parc cultural al voltant del riu Sénia que limita entre el País Valencià i Catalunya, així com l’estudi de possibles candidatures conjuntes –entre els tres territoris implicats– a patrimoni de la humanitat de la UNESCO, que compten amb elements comuns.

Reus (el Baix Camp) ha sigut la ciutat triada on s’han reunit, per part de Catalunya, el director general de Cultura Popular, Lluis Puig, i la sotsdirectora de Patrimoni, Elsa Ibars. Per les Illes Balears, hi han estat la cap del servici de Cultura, Catalina Ferrando, i la directora general de Política Lingüística de les Illes Balears, Marta Fuxà. Finalment, per part del País Valencià, ha acudit el sotsdirector general de Cultura i Patrimoni, Antonio Bravo.Tots plegats han acordat aquestes dues mesures: la creació d’un parc cultural al riu Sénia i l’inici dels treballs de manera conjunta en la sol·licitud de declaracions i reconeixements de la UNESCO.

Pel que fa al parc entre les comarques del nord del País Valencià i les del sud de Catalunya, la comissió ha plantejat l’opció de declarar el riu com a zona d’interés etnològic, de manera que les instal·lacions de caire cultural puguen servir per a identificar i protegir els elements d’aprofitament d’aigua com, per exemple, els molins, els embassaments, les sèquies, els ponts i les fàbriques papereres i tèxtils que van aparèixer a recer del riu Sénia. Al voltant del projecte, es preveuen altres actuacions per a potenciar el coneixement, la conservació i la difusió del patrimoni natural, així com també s’ha estudiat la possibilitat de crear un inventari, senyalitzar adequadament els elements culturals, dissenyar rutes turístiques i crear centres d’interpretació d’espècies.

Així mateix, s’ha parlat d’unificar les estratègies dels recursos culturals i turístics que es troben als parcs naturals dels Ports i de la Tinença de Benifassà al territori valencià, les pintures rupestres de la Serra de la Pietat a Ulldecona i la Moleta del Remi i el Centre d’interpretació dels Ibers a Alcanar, entre altres accions.

Comparteix

Icona de pantalla completa