Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat no veu viable la ciutat esportiva del València a Porxinos

La Conselleria de Medi Ambient ha assenyalat que el projecte de la futura ciutat esportiva del València CF a la partida Porxinos de Riba-roja de Túria (València) “tal com està plantejat, no encaixa” en l’estratègia territorial. Una de les qüestions que xoca amb els plans de l’actual conselleria és la xifra d’1,1 milions de metres quadrats de sòl residencial que planteja, de manera que el club valencià haurà de modificar-lo seguint les pautes marcades pel Govern autonòmic per a intentar dur-lo endavant.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro, que ha presidit la Comissió d’Avaluació Ambiental de la Comunitat Valenciana en què s’ha estudiat la proposta modificada plantejada pel València CF després de la sentència del Tribunal Suprem (TS), que anul·lava i apuntava fins a tres il·legalitats en el PAI de Porxinos, en el qual es projecta la ciutat esportiva: falta d’aigua a la zona, absència d’un informe d’impacte ambiental i adjudicació irregular a Litoral de l’Est.

Àlvaro ha explicat, en declaracions als mitjans, que a Riba-roja “hi ha una possibilitat de creixement de 400.000 m2 de sòl residencial i només el projecte del València planteja 1,1 milions de m2“, cosa que, segons ha destacat, “no encaixa” al municipi ni en l’estratègia territorial del País Valencià elaborada per la Generalitat.

El secretari autonòmic ha indicat que una possibilitat per a fer encaixar el projecte al municipi seria “desclassificar tot el sòl urbanitzable no desenvolupat que hi ha” a Riba-roja “per portar-lo a la zona de Porxinos”, però “tot i així són unes magnituds molt inferiors a les que es plantegen en el projecte del València”, ha asseverat.

“Molt difícil” fer-ho en dos anys

“El projecte necessita una revisió i un ajornament per a veure en què es modifica i com afecta el parc natural del Túria. La pilota queda a la teulada del promotor” que s’ha d’adequar a les propostes de la Conselleria “si estan disposats a fer-ho”, ha recalcat el secretari autonòmic.

Preguntat per la possibilitat que les modificacions al projecte puguen fer-se en la present legislatura i, en cas de adequar-se a les normes de la Conselleria, posar-se en marxa, el secretari autonòmic ha afirmat que “tot el procés de possible adaptació, en cas que l’Ajuntament estiguera interessat en aquesta desclassificació, porta un termini que és molt difícil que en dos anys es puga fer”, ha reconegut.

“Les pautes estan marcades, ja venim d’una sentència del TS que posa en evidència que les coses es van fer malament al principi”, ha destacat el secretari autonòmic, que ha defensat que la intenció de la Conselleria és fixar les normes perquè “no es genere inseguretat jurídica” i no ocorreguen situacions com la de Porxinos.

Comparteix

Icona de pantalla completa