Diari La Veu del País Valencià
Confirmen el judici a 38 imputats pel saqueig de Terra Mítica
Europa Press / RedactaVeu / València

Així consta en un auto de 21 de gener, facilitat pel Tribunal Superior de Justícia valencià, en un cas que ja Fiscalia ha elaborat les seues qualificacions provisionals i que falta que es dicte la resolució d’obertura de judici oral. Diversos dels acusats van reclamar la nul·litat del processament en retraure una “falta de motivació” d’aquesta decisió.

La sala, després de citar jurisprudència del Tribunal Suprem, entén que la resolució en la qual l’instructor va decidir incoar procediment abreujat conté un relat de fets punibles “que ve a coincidir amb els fets ja descrits en la querella inicial i ulteriors ampliacions” pel que els imputats “van ser degudament informats” amb caràcter previ a prendre’ls declaració i conté així mateix una relació de persones contra les qui es dirigeix la imputació.

El tribunal admet que la resolució “no entra en el detall propi” d’altres moments processals -com sí ha fet l’escrit d’acusació del fiscal- “quant a les concretes factures la falsedat de les quals s’imputa a cadascuna de les persones” relacionades en ella “però no és menys cert que situa la posició de cadascuna (i de les seues empreses) dins l’entramat delictiu” i “situa igualment d’una forma cronològica la intervenció de cadascuna d’aquestes persones i empreses”.

Per açò, entén que el relat de fets punibles de l’acte és “suficient des del punt de vista del dret dels recurrents” pel que no procedeix la nul·litat.

Així, quant als recursos del que fora director tècnic de Terra Mítica, Antonio Rincón, i del director general del parc, Miguel Navarro, considera que està justificada la continuació del procediment i sosté que serà en el judici oral on es determine la seua responsabilitat.

Els fets que han donat lloc al procediment es remunten al novembre de 2005 quan Fiscalia del TSJ valencià, després d’una denúncia de l’Agència tributària, va presentar denúncia inicialment contra 17 empreses, entre elles Terra Mítica i 25 persones físiques per un presumpte frau en els exercicis 2000 i 2001 de l’Impost de Societats i de l’IVA mitjançant la falsificació de factures, per valor de 4.421.310 euros.

El passat any l’instructor va dictar acte posant fi a la recerca en concloure que existien suficients motius de criminalitat per a seguir la causa contra els primers directius del parc, el president, Luis Esteban; Navarro, Rincón i el excap del departament de contractació, Justo Valverde.

La resta són responsables de diferents mercantils, contractes i subcontractes que suposadament van facturar al parc per serveis que mai van arribar a prestar. El fiscal demana provisionalment set anys de presó per a Esteban i altres deu per a cadascun dels altres tres responsables. Als 34 responsables de fins 25 mercantils sol·licita multes i penes de presó que van des dels cinc anys i set mesos fins als 53 anys i quatre mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa