Diari La Veu del País Valencià
Els hotelers de Benidorm musculen la nova patronal autonòmica

La nova patronal d’abast valencià fa un pas endavant amb la suma d’un soci de pes. La patronal hotelera Hosbec va aprovar aquest dijous incorporar-se a la Confederació Empresarial Valenciana (CEV). Ho va decidir en la seua assemblea anual, celebrada a Benidorm, on es va acordar que l’entitat enviarà enguany fins a tres vocals a l’organització que presideix Salvador Navarro.

La rellevància d’Hosbec en l’empresariat valencià és innegable. La patronal, presidida per Antoni Mayor, agrupa 155 establiments hostalers, entre hotels, aparthotels i apartaments, i al seu si tenen representants fins i tot del parc temàtic Terra Mítica, Aqualandia i Mundomar. L’abril del 2016, a més, l’organització va ampliar el seu àmbit d’actuació de la Costa Blanca a tot el territori valencià.

En març, a la plaça de Comte de Carlet de València, on té la seu la CEV, es donava per descomptada la integració d’Hosbec a la nova patronal autonòmica. La junta directiva d’Hosbec havia acordat la inclusió en la nova CEV. Ara bé, la patronal hotelera va rebaixar l’entusiasme de la CEV en recordar que l’acord havia de passar abans per l’assemblea.

No debades, la suma a la CEV té un cost econòmic. Cada vocalia costa 1.304 euros i els pressupostos de l’organització amb seu a Benidorm no preveien aquesta aportació. Tampoc existia “cap raó d’urgència” que justificara una incorporació immediata, com va indicar Hosbec.

Mig milió d’euros gastat en la promoció de Benidorm

Encara no s’havia desencadenat la mort de Cierval, l’extinta patronal autonòmica. Una setmana després del decés, l’organització comandada per Mayor va donar llum verda a la incorporació en una assemblea en què també es va aprovar la liquidació del pressupost del 2016.

Hosbec va gastar l’any passat 1,07 milions d’euros. D’aquest pressupost, el gruix (509.520 euros) correspon a promoció i publicitat de Benidorm com a destinació turística. Només en quotes dels seus associats, Hosbec va ingressar 487.486 euros, segons els comptes anuals de l’organització. Per a aquest any, l’entitat preveu gastar 1,21 milions.

La CEV s’aproxima a Coepa

Formalment, Hosbec no formarà part de la patronal autonòmica fins al 18 de maig, quan l’organització que presideix Navarro celebre la seua propera junta directiva. Ara bé, la votació d’aquest dijous augmenta la pressió sobre Coepa perquè decidisca si se suma a la patronal autonòmica.

En els últims dies ha començat un desgel de les relacions entre la CEV i Coepa, reticent al projecte d’una patronal autonòmica forta i deslligada de quotes provincials. Aquest dimarts, Salvador Navarro va explicar el seu projecte a l’empresariat alacantí en un esmorzar informatiu a què va assistir el màxim responsable de Coepa, Francisco Gómez.

El proper dimarts Navarro tornarà a desplaçar-se a Alacant per a reunir-se amb els òrgans de govern de Coepa. Amb Hosbec i l’alacantina del metall Fempa del costat de Navarro, l’única sectorial de pes a la demarcació que encara no s’ha incorporat a la CEV és Avecal (calcer).

El temps corre i un altre element juga en contra de Coepa: la voluntat de la Conselleria d’Hisenda de recuperar 220.000 euros que li deu la patronal alacantina, heretats del deute de la traspassada Cierval.

Comparteix

Icona de pantalla completa