Diari La Veu del País Valencià
Marzà recorda a Moragues que hi ha professors perquè els policies aprenguen valencià

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha adreçat una carta al delegat del Govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, en què li recorda que el professorat està “preparat” per a impartir cursos de valencià als agents de la Policia i la Guàrdia Civil. La missiva es realitza davant “la reiteració de situacions de vulneració dels drets lingüístics dels valencianoparlants per part de les forces de seguretat de l’Estat”.

En el text, al qual ha tingut accés Europa Press, el conseller li expressa el seu “malestar” per l’incident ocorregut aquest dimarts a la porta de les Corts Valencianes, quan, segons la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, un agent de la policia nacional li va demanar que s’identificara amb el DNI després que es mantinguera parlant en valencià malgrat exigir-li que ho fera en castellà.

Amigó va assegurar en el seu Facebook que la Policia Nacional li va fer identificar-se “per parlar en valencià” quan estava en una concentració per a reivindicar un tracte just en les inversions de l’Estat al País Valencià a les portes de les Corts, mentre que des de la Policia Nacional van afirmar que en cap moment eixa identificació estava relacionada amb la llengua, sinó que van demanar el nom de la responsable de la concentració, de la qual no en tenien constància, per si se’n derivava alguna responsabilitat.

Moment en què Maria Josep Amigó va ser identificada per parlar en valencià durant la concentració davant les Corts el passat 25 d’abril. / DIARI LA VEU

Respecte a aquest incident, Marzà recorda a Moragues que en una reunió del passat 18 de gener es va tractar la “qüestió de les vulneracions dels drets dels valencianoparlants per les forces i cossos de seguretat de l’Estat“, on es va informar a Delegació de l’existència a la seua disposició d’un protocol d’actuació en casos d'”incomprensió lingüística” en les llengües oficials “per a evitar possibles discriminacions i garantir que els ciutadans puguen utilitzar indistintament el valencià o el castellà”.

En la missiva, el conseller d’Educació recalca que entre les seues competències es troba la de vetlar pel compliment i l’aplicació de la normativa legal sobre l’ús de les llengües oficials

“És evident, tenint en compte la reiteració de situacions de vulneració dels drets lingüístics dels valencianohablantes per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que aquest protocol no està sent seguit quan es produeixen situacions d’incomprensió lingüística”, expressa Marzà en la carta. En la mateixa, el titular d’Educació recalca que entre les seues competències es troba la de “vetlar” pel compliment i aplicació de la normativa legal sobre l’ús de les llengües oficials.

Marzà a Moragues: “Aquestes situacions no beneficien ningú, sinó tot el contrari, demostren que hem de treballar de manera més coordinada”

Per açò, “reitera” la seua “disposició” a contribuir a “eradicar aquestes actituds” posant al seu abast i propiciant l’assessorament i els recursos que Delegació del Govern necessite “perquè situacions com la descrita anteriorment no es repetisquen”. També li recorda que teneneal professorat perquè impartisca els cursos que consideren necessaris. Així mateix, li “insisteix de nou” en el “malestar” que li provoquen aquestes situacions “que no beneficien ningú, sinó tot el contrari, demostren que hem de treballar de manera més coordinada, com ens reiteren en cada informe de seguiment de la Carta de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa”.

Finalment, Marzà trasllada a Moragues que seria “convenient” que reflexionara sobre “els termes i l’efectivitat” del protocol d’actuació en casos d’incomprensió lingüística per a aconseguir la màxima eficàcia i li ofereix la possibilitat que des de la Direcció general de Política Lingüística l’assessoren en la seua revisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa