Diari La Veu del País Valencià
Alzira, Catarroja i Utiel: tres exemples de ciutats lectoresr

Tres poblacions de la demarcació de València –Alzira, Catarroja i Utiel– serviran d’exemple i model de ciutat lectora per a la resta de municipis que desitgen adherir-se al programa que impulsa la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de la Diputació de València. Aquest dimecres s’ha obert el termini perquè tots els consistoris que ho desitgen puguen inscriure’s en el projecte, que tracta de compartir conclusions i idees al voltant del foment de la lectura.

Els municipis que vulguen participar només han de posar-se en contacte amb FULL, segons han explicat des de la Fira del Llibre de València Jesús Figuerola, president de l’entitat, i el diputat de Cultura, Xavier Rius. Des de fa sis mesos, el programa compta ja amb tres poblacions –Alzira, Catarroja i Utiel– adherides, que foren seleccionades per la seua activitat local al voltant del foment del llibre i la lectura. En aquest sentit, la regidora de Cultura d’Alzira, Aida Ginestar, afirma a aquest diari que la població de la Ribera Alta manté una alta activitat cultural i, en concret, al voltant del llibre, compta amb premis literaris, editorials i un gran nombre d’escriptors i periodistes, així com amb una bona xarxa d’accés al llibre com biblioteques i llibreries. A hores d’ara, encara estan elaborant els dossiers que recullen l’activitat municipal vinculada amb el sector: biblioteques, centres educatius i AMPAs, llibreries, premis literaris (on s’inclouen també els organitzats per associacions, falles, etc.), clubs de lectura i persones a títol individual que tiren endavant iniciatives al voltant del llibre. Una vegada elaborat, FULL s’encarrega d’analitzar i avaluar tota l’activitat local per tal de potenciar i assessorar, “amb tots els recursos de què disposem”, ha emfatitzat Figuerola, aquests models de ciutats lectores.

Jesús Figuerola, president de FULL, i Xavier Rius, diputat de Cultura, presenten la segona edició del programa Ciutat Lectora. / Diari La Veu

El projecte està plantejat perquè abaste tota la legislatura i, fins i tot, més enllà, han explicat Rius i Figuerola, ja que “d’allò que estem segurs és que fent aquesta mena de projectes –que s’emmirallen en altres com el Municipi Lector a Catalunya o els britànics Book Towns– l’índex de lectura pujarà”, encara que no es pot xifrar ara quin augment experimentarà. Recordem que, actualment, està situat entre el 2 i el 3% en llengua pròpia. La Diputació de València posa a l’abast del programa 40.000 euros i els municipis han de complimentar el pressupost segons les activitats i el nombre d’habitants.

A més a més, entre els elements que generen el programa hi ha la creació, a cada població adherida, d’un Consell Ciutadà de la Lectura, que serà assessor i tindrà caràcter participatiu. En aquesta segona edició del programa, fins a cinc poblacions estan interessades, encara que fonts de FULL han explicat a aquest diari que la idea és poder crear una xarxa municipalista de Ciutats Lectores que interactuen i compartisquen iniciatives i conclusions. En aquest sentit, es plantegen l’objectiu d’arribar a comptar amb 12 poblacions de la demarcació de València. De la mateixa manera, tant Figuerola com Rius han afegit que també s’està treballant perquè les altres dues diputacions s’impliquen en el programa, ja que la finalitat és aconseguir “una societat més culta, crítica i lliure a través de la lectura”, ha conclòs el diputat Xavier Rius.

Comparteix

Icona de pantalla completa