Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven reduir a 10.000 les firmes per a la ILP i als 16 anys l’edat de participació

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat, aquest dimecres, la modificació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al País Valencià per reduir a 10.000 les firmes necessàries per portar a la cambra autonòmica una d’aquestes propostes i als 16 anys l’edat per poder concórrer-la legalment. Fins al moment, les ILP necessitaven almenys 50.000 firmes d’electors i sols es podien impulsar per persones que tingueren, com a mínim, 18 anys d’edat.

La modificació de la norma ha tirat endavant amb el suport dels seus impulsors, PSPV, Compromís i Podem, i amb el vot en contra del PP i Ciudadanos (C’s), que s’han oposat a la reducció del nombre de signatures i del límit d’edat. A partir d’ara, per impulsar o signar una ILP només caldrà ser major de 16 anys i estar empadronat a qualsevol municipi del País Valencià.

“Hi ha una demanda ciutadana de millora de la informació, transparència, publicitat de l’activitat legislativa i legitimitat de les lleis i decisions de les Corts”, apunta el text, que modifica la normativa pel que fa a la impossibilitat d’abordar matèries legislatives a les ILP. A més, aquesta modificació només exclou la iniciativa legislativa pressupostària anual i totes aquelles matèries sobre les quals les Corts no tinguen competència per legislar.

Així, serà possible dur a terme iniciatives que aborden qüestions relatives al títol I de l’Estatut d’autonomia i a l’organització territorial del País Valencià, matèries de naturalesa tributària i pressupostària o que impliquen una reforma del mateix Estatut, qüestions que l’anterior norma no permetia.

Respecte al canvi en l’edat mínima per poder participar, s’argumenta que es tracta d’un procediment d’iniciativa ciutadana i no de decisió final. És “un mecanisme òptim perquè la joventut forme part del debat polític i del procés d’adopció de decisions”, sobretot a partir dels 16 anys, quan l’ordenament jurídic faculta les persones per emancipar-se i “tenir una vida independent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa