Diari La Veu del País Valencià
Gandia estrena el títol de Capital Cultural Valenciana

Gandia ostentarà fins al 25 d’abril de 2018 el títol de Capital Cultural Valenciana després d’un procés en què va competir amb altres 13 ciutats del territori, a les quals el conseller Vicent Marzà ha agraït els seus projectes. La capital de la Safor estrena aquest segell de qualitat que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport emmarca dins del Pla de Democratització Cultural per garantir l’accés a la cultura i que s’inclou en el Fes Cultura.

Per què Gandia i no la resta? “Perquè han fet un bon treball, perquè té personalitat pròpia, perquè el projecte va més enllà d’aquest any, és durador, perquè simbolitza el canvi de paradigma del model cultural que representa aquesta Conselleria i perquè malgrat les circumstàncies econòmiques adverses es continua apostant per la cultura”, ha resumit Marzà.

L’objectiu principal d’aquest títol és reconéixer aquell municipi que faça una aposta decidida per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic. També tracta de descentralitzar una part de l’oferta cultural que es promou habitualment des de la Generalitat, millorar la comunicació entre la conselleria i els productors, distribuïdors i programadors culturals que hi ha al llarg i ample del territori i garantir el dret d’accés universal a la cultura, eix fonamental del pla estratègic cultural Fes Cultura.

L’aportació de la Conselleria, més enllà d’atorgar la distinció, serà de 80.000 euros que contribuiran a completar l’extensa programació elaborada per l’Ajuntament que presideix Diana Morant. “Encara està per concretar, però estan previstes les actuacions del Cor de la Generalitat Valenciana i la Jove Orquestra, entre d’altres”, ha avançat Marzà.

A més, des del Consorci de Museus es triarà una exposició per a dur a la capital de la Safor i també es buscarà la col·laboració directa des del Museu de Belles Arts de València. Durant els pròxims mesos s’anunciaran més propostes conjuntes en matèria cultural entre Generalitat i Ajuntament fins al 25 d’abril de 2018. Finalment, mitjançant la Mesa de Turisme Cultural, la Conselleria farà arribar a l’Agència Valenciana de Turisme i la resta de components les dades del municipi guardonat perquè també siguen incorporades als paquets turístics.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, i l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, durant la presentació de la capital cultural valenciana / LA VEU

La cultura, un fet identitari

Per la seua banda, Morant ha destacat que Gandia “és cultura. És un fet identitari de la nostra ciutat. Programem cultura perquè siga consumida i implementem instruments perquè els creadors puguen treballar”, ha dit. La batllessa s’ha mostrat especialment satisfeta per aquesta designació. “Hui li posem títol a un reconeixement per la tasca que han fet els governs que des de sempre han apostat per la cultura i han lluitat per estar a l’altura del nostre llegat històric, patrimonial i cultural”, ha afegit.

Morant ha fet un repàs de la contribució dels gandiencs al patrimoni cultural dels valencians. “Fa milers d’anys que estem treballant. Tenim la Capella Sixtina; del paleolític, la cova del Parpalló. A més, és bressol dels escriptors clàssics del Segle d’Or Valencià: Ausiàs March, Roís de Corella i Joanot Martorell i Ciutat Borja, amb el palau Ducal com a edifici referent”, ha recordat. En aquest sentit, l’alcaldessa també ha subratllat la responsabilitat que suposa gestionar aquesta herència. “Hem de ser hereus dignes d’un passat històric, cultural i patrimonial envejable”, ha dit.

La formalització de Gandia com a Capital Cultural Valenciana es farà a través d’un acte institucional que encara no té data, segons ha reconegut el conseller. L’alcaldessa sí que ha explicat que el festival d’animació Cortoons Gandia, que comença demà dijous, serà la primera activitat encabida dins de la programació.

Comparteix

Icona de pantalla completa