Diari La Veu del País Valencià
Vaga total del taxi perquè el Consell vigile Cabify

Qui intente parar un taxi aquest dimecres en alguna gran ciutat valenciana no ho tindrà fàcil. Les principals associacions del sector han convocat una vaga per a reclamar al Consell més control als conductors de Cabify, als qui acusen de competència deslleial per arreplegar clients “en ple carrer” amb preus abusius.

“Demanem des de fa mesos una reunió amb el director general de Transport, Carlos Domingo, i encara no ens ha atés”, lamenta el president de l’Associació Gremial d’Autotaxis de València, Ismael Arráez, a preguntes del Diari La Veu.

Aquesta associació, que agrupa prop de 1.300 professionals, denuncia que la Generalitat no destina prou recursos a inspeccionar els vehicles que funcionen amb llicències de transport amb conductor (VTC), la majoria dels quals operen a través de Cabify.

Els taxistes reiteren que no estan en contra dels xofers amb llicències VTC sinó dels que “incompleixen la llei”, que determina que els conductors d’aplicacions com Cabify s’han de limitar a atendre les peticions de transport que els arriben per telèfon o mitjançant una aplicació.

“El 60% dels VTC circulen sense el full de ruta obligatori (un document on apareix el recorregut pactat entre el client i el xofer)”, calcula Arráez, que destaca que de matinada en zones d’oci com ara el port de València “ja hi ha més VTC que taxis”.

Crida a evitar situacions violentes

Tot i que els ànims estan encesos, la consigna dels col·lectius del taxi és evitar situacions de conflicte durant la vaga. És per això que l’Associació Gremial ha fet crida als seus afiliats perquè no es produïsquen “escenes que puguen ser utilitzades pels mitjans per a atacar-nos i menysprear la nostra activitat”.

Es tracta de defugir d’imatges com la d’un vehicle de Cabify bolcat durant la vaga celebrada a Barcelona el mes de març. “No podem fallar. Si és així, (els mitjans) trauran aquelles imatges durant dies i no parlaran del greu problema d’intrusisme que patim”, adverteix l’organització davant la convocatòria d’aquest dimecres.

Un taxi, una llicència?

La discrepància de part dels taxistes amb el Consell no es limita a la qüestió de les llicències VTC. A hores d’ara, cada taxista pot posseir tres llicències, però l’avantprojecte de la llei del taxi presentat el passat desembre per la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques determina que cada taxista només pot tindre una llicència.

El president de la Gremial, l’associació majoritària, creu que la llei del taxi valenciana és una norma “proposada per una minoria radical”, la Federació Sindical del Taxi, formada per taxistes autònoms. “No entenem que qui va invertir a comprar una segona llicència ara l’haja de vendre”, opina Arráez.

Un altre dels punts de conflicte és l’impediment perquè els taxistes conserven la llicència en jubilar-se i l’exploten contractant un conductor. A parer d’Arráez, si els taxistes jubilats venen les seues llicències “s’enfonsarà el preu de venda” dels permissos.

La conflictiva distribució dels torns

El repartiment dels torns de treball també concilia posicions enfrontades. En l’actualitat, cada taxi pot circular 16 hores al dia i pot triar la distribució d’aquestes hores. La Federació Sindical defensa el model ’12+4′: 12 les hores de lliure disposició, de 6 a 22h, i quatre hores extra que només es poden fer servir de dos de la matinada a sis del matí.

“Amb aquest horari, de dos a sis no hi hauria ningú, perquè no són hores rentables”, critica Arráez, que proposa el model ‘ABC’. “Es divideixen els taxistes en tres grups i cada grup lliura un dia entre setmana i un altre el cap de setmana”, explica el president de la Gremial, que argumenta que aquest sistema permetria retirar de la circulació un miler de taxis al dia.

Comparteix

Icona de pantalla completa