Diari La Veu del País Valencià
L’equip de l’Isabel de Villena de València denuncia discriminació per parlar en valencià a la Lliga del BBVA

L’IES Isabel de Villena de València ha denunciat que ha patit discriminació lingüística pel fet d’haver sigut l’únic centre que ha participat en la Lliga de Debats que organitzen la Fundació Activa-T i el BBVA en valencià, llengua també oficial i d’ús reglamentari en el concurs. L’institut valencià és l’única escola pública que ha participat enguany en la lliga. La resta de centres valencians que hi participen són escoles privades que utilitzen el castellà en les seues intervencions.

Per a classificar-se en la Lliga de Debats, cal superar unes fases prèvies de grups. En les semifinals, que es disputen a l’ESIC, se celebren dos enfrontaments que determinen els quatre equips que arribaran a la final. És en aquesta fase on s’ha quedat l’Institut Isabel de Villena les quatre vegades que ha participat en aquest concurs. Si haguera aconseguit arribar a la final, hauria tingut l’oportunitat d’enfrontar-se a escoles de Balears, Castella-la Manxa, Múrcia i Aragó.

El professor responsable del grup de quatre alumnes que va patir el passat 7 d’abril aquest incident, Vicent Ballester, assegura que el problema no ha vingut amb les entitats organitzadores, les quals els han tractat “sempre amb amabilitat”. “Ens han telefonat per a mantindre una reunió aquest divendres al nostre centre per a demanar-nos disculpes i intercanviar explicacions”, comenta.

Els causants de tot el conflicte han sigut dos dels jutges, ja que són aquests qui decideixen qui passa i qui es queda fora. Els jutges són, segons Javier Pagán, director de la Fundació Activa-T, “voluntaris que provenen del BBVA”. “Ells ajuden a canvi que nosaltres els formem amb uns criteris de valoració. Tota la gent que participa com a voluntària és universitària i sol tindre certa experiència, són professionals del món del debat”, aclara Pagán.

L’equip de l’institut públic valencià al complet. / IES ISABEL DE VILLENA

Segons expliquen Carles Ramon, Tania Samper, Guillermo Serón i Jorge Sevilla, components de l’equip de l’IES Isabel de Villena, en una carta, el jutge del primer debat els va dir, “amb total sinceritat”, que no comprenia molt bé l’idioma i que haurien de mentalitzar-se a canviar la llengua de cara als propers debats. “No aconseguiran que canviem la llengua. L’únic centre públic entre tanta classe elitista parlarà valencià”, defensen els alumnes.

Així mateix, el subdirector de l’IES Isabel de Villena, Vicent Ballester, especifica que l’escola pública participa “amb molta il·lusió” i ho fa contra totes les privades perquè a aquests col·legis els dóna “molt de prestigi participar i guanyar aquestes lligues”. “Per a ells hi havia molt en joc, fins i tot a nivell internacional, i nosaltres hi participem perquè és més llarga que la Lliga de Debats organitzada per la Xarxa Vives i ens agrada més. És una eina educativa molt bona”, conta.

Malgrat el comentari del primer jutge, l’equip de l’Isabel de Villena va aconseguir passar la primera ronda amb el suport d’altres jutges que els felicitaven per parlar en valencià. “Mai entendrem per què; hauria de ser normal parlar-lo a València”, incideixen. No obstant això, en la segona ronda van tornar a patir un cas de discriminació lingüística quan un altre jutge els va dir que “usar el valenciano supone asumir ciertos riesgos”. El resultat, com ja preveien els alumnes després de veure com es desenvolupaven les coses al llarg de la jornada, va ser, una vegada més, l’eliminació en les semifinals.

Carles Ramon en els debats de l’ESIC. / IES ISABEL DE VILLENA.

No és la primera queixa que interposa l’IES Isabel de Villena a aquestes Lliga de Debats, ja que, segons Ballester, fa dos anys els va passar una cas paregut i ja es van queixar a través d’una carta. “Enguany hem decidit denunciar-ho públicament perquè les normes permeten l’ús del valencià i no podem patir discriminació per parlar la nostra llengua”, diu taxativament.

La Fundació Activa-T nega que se’ls eliminara pel valencià

El director de la Fundació Activa-T, Javier Pagán, assegura que el tracte per a tots els equips “és el mateix”. “Un jutge va comentar que podria ser arriscada l’estratègia del col·legi, no pel valencià, sinó a nivell de forma, com a mesura purament informativa”, explica.

Pagán incideix que han “demanat disculpes” a l’IES Isabel de Villena “per si s’han sentit malament”. No obstant això, el director d’Activa-T insisteix que “no és cert que hi haja hagut un perjudici per parlar en valencià”. “Són percepcions. Nosaltres els hem demanat una reunió divendres per a poder explicar-los que això no ha sigut així, no hi ha un interés perquè se’ls elimine pel fet que facen els debats en valencià”, continua.

De fet, Pagán explica que la Lliga de Debats organitzada per la fundació que presideix és “un projecte obert” i que envien la invitació “a tots els centres valencians”. “El nostre objectiu és que participen tots i per això és gratuït”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa