Diari La Veu del País Valencià
Oliva proposa traslladar a la ciutat les restes dels exhumats a la fossa de Paternar
Coincidint amb el programa cultural destinat a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparà entre el 26 d’abril i el 31 de maig a Oliva, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura, s’ha posat en contacte amb els representants del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica i de l’associació de Familiars de Víctimes del Franquisme per a valorar “un possible trasllat” de les restes del quatre olivers afusellats durant la Guerra Civil que es troben a les fosses comunes que estan sent exhumades al cementeri de Paterna: Vicente Torres Pons (39 anys, barber), Federico Peiró Rodríguez (41 anys, comerciant) i Vicente Soler Escrivà (28 anys, metal·lúrgic).
La proposta del consistori seria la de soterrar aquests quatre veïns al cementeri municipal d’Oliva en el cas que no es troben els familiars. Si finalment foren reclamats, l’Ajuntament intervindria per a fer possible el lliurament de les restes als seus afins.
Cal recordar que fa uns dies començaren els treballs d’exhumació de la fossa 82 del cementeri de Paterna, en la qual es calcula que hi ha soterrades 20 persones. És la segona exhumació que es realitza al cementeri d’aquesta localitat de l’àrea metropolitana de València, la que més víctimes de la repressió franquista alberga del País Valencià. S’estima que en la paredassa adjacent van ser afusellades més de 2.200 persones i que hi ha més de 60 fosses per excavar.

S’estima que al cementeri de Paterna van ser afusellades més de 2.200 persones i que hi ha més de 60 fosses per excavar

Sobre les jornades “Fem Memòria”, el regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha posat en relleu que es tracta de la primera ocasió que l’Ajuntament d’Oliva enllesteix un programa temàtic orientat a la recuperació de la memòria històrica i ha explicat que “l’objectiu és oferir un seguit de propostes culturals que puguen contribuir a la difusió i a la reflexió entorn els fets històrics del segle XX, alhora que incidir en els valors de la pau, el respecte a les llibertats i la democràcia”.

Llista provisional de persones represaliades pel règim franquista, de les quals es té constància, per tal de facilitar la identificació a possibles familiars.

Comparteix

Icona de pantalla completa