Diari La Veu del País Valencià
Illueca duu a la ‘City’ el clam per una quitança del deute

No és nou que el Consell reclame al govern espanyol una quitança del deute. La novetat és que aquesta reclamació tinga repercussió en una publicació de referència de la ‘City’ londinenca. El setmanari Global Capital, adreçat a inversors en deute, publica aquesta setmana una entrevista amb Manuel Illueca, director general de l’Institut Valencià de Finances (IVF), el banc públic valencià.

A l’entrevista, que apareix en la portada del setmanari, Illueca xifra el deute de la Generalitat en 45.000 milions, “que és molt més del 40% del PIB”. Aquesta quantitat és “clarament insostenible” i, en aquest sentit, el responsable de l’IVF reclama que el govern espanyol es faça càrrec de 15.000 milions de deute, el mínim perquè l’administració valenciana puga finançar-se al mercat.

Global Capital és una publicació referent per als inversors en deute.

A hores d’ara, la Generalitat depén “absolutament” del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), segons lamenta Illueca a l’entrevista. Aquest instrument, introduït pel ministeri d’Hisenda el 2012 per a evitar la fallida d’autonomies com la valenciana, “ha passat de ser un finançament essencial a un destorb”.

Madrid i Navarra ja han tornat al mercat

El Consell vol tornar als mercats de bons, als quals ja han accedit enguany les comunitats de Madrid i Navarra. “Els bons de les regions espanyoles estan a un preu molt proper al del mercat, amb l’excepció de Catalunya, perquè els inversors tenen por que –pel procés sobiranista– s’elimine el FLA i tinga problemes per a pagar el deute”, explica Illueca.

La peça del setmanari britànic també es fa ressò de la demanda d’un nou finançament. “Estem demanant un bon sistema de finançament, amb prou fons per a fer-nos càrrec de les nostres despeses i poder arribar al mercat. Per a reduir el risc moral els governs autonòmics han de ser responsables dels seus pressupostos”, apunta el responsable del banc públic valencià.

En opinió d’Illueca, “Madrid està fent servir el FLA per a imposar una certa dinàmica en les despeses de les autonomies espanyoles”. El director general de l’IVF critica també la competència fiscal entre comunitats. “(La Comunitat de) Madrid està disminuint els imposts per a impulsar l’activitat econòmica, però altres regions no es poden permetre el luxe de seguir aquesta estratègia”, lamenta.

Comparteix

Icona de pantalla completa