Compromís proposa reconéixer per llei les comarques

/ València
22 abril 2017 01:00h
García Latorre considera que la divisió del territori en províncies és "un element desvertebrador i desnaturalitzador"

El grup parlamentari Compromís ha registrat a les Corts una proposició de llei per aconseguir el reconeixement legal de les comarques com a demarcacions territorials homologades. El diputat Paco García Latorre ha argumentat la iniciativa perquè el mapa comarcal del territori valencià data de 1988, "si bé des d'aleshores no se li ha donat un caràcter legal a la distribució dels diferents municipis en comarques”.

La proposició registrada per la formació valencianista busca fer passes "cap a una gestió més racional, econòmica i eficient" del territori valencià. García Latorre ha explicat que la norma incorpora "un període de participació dels municipis, que podran aportar allò que consideren".

A parer del diputat de Compromís, la divisió del territori valencià en províncies és "un element desvertebrador i desnaturalitzador" de la identitat valenciana. Per a la formació cal implantar una delimitació que "permeta que totes les instàncies de la Generalitat presten els seus servicis i planifiquen les polítiques públiques sobre la mateixa divisió territorial".

"Un país seriós no és viable si cada instància actua sobre una divisió territorial diferent"

García Latorre ha aclarit que la proposició no pretén desenvolupar un règim jurídic de funcionament de les comarques com a "entitats territorials dotades d'òrgans administratius i de caràcter representatiu i executiu", una tasca que requereix un ample consens parlamentari.

La intenció de la llei és elevar al rang d'obligació legal per a totes les instàncies de la Generalitat la divisió comarcal "publicada el 1988 i que és seguida majoritàriament, però que no disposa de cap reconeixement legal".

“Un país seriós amb una administració eficaç i eficient no és viable si cada instància del govern elabora i planifica la seua actuació sobre una divisió territorial diferent", rebla la proposició de llei elaborada per Compromís.

next