Diari La Veu del País Valencià
La mort de Cierval precipita els plans de la CEV per a rellevar-la

Una comunicació judicial va acabar aquest dijous amb quasi 37 anys d’història de Cierval i és que el jutjat mercantil número 3 de València va donar per acabat el concurs de creditors de la malaguanyada patronal autonòmica i en va acordar l’extinció. La decisió del jutge ha estat expeditiva.

No ha designat un administrador concursal, com estava previst, sinó que ha instat Cierval a abaixar la persiana sense dilacions. La desaparició de Cierval obliga la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) a accelerar els moviments per a representar els empresaris d’arreu del territori valencià.

A hores d’ara hi ha un buit d’interlocutors de la patronal a les meses de diàleg social en què estan presents el Consell, els sindicats i la patronal. Fins ara acudien a aquestes reunions representants de Cierval, però la fallida de l’organització empresarial que presidia José Vicente González va fer que en els últims mesos només participaren en aquest òrgan els dirigents de Cierval procedents de la CEV.

Extingida Cierval, cal que el Consell i les patronals pacten els representants de la patronal en aquest òrgan de participació. L’únic obstacle possible d’aquest tràmit imprescindible són les reticències de la patronal provincial d’Alacant, Coepa, al projecte de transformar la CEV en patronal autonòmica.

Noves incorporacions al maig

En paral·lel, el president de la CEV, Salvador Navarro, persisteix en la suma de patronals sectorials per a donar múscul a la nova patronal autonòmica. Al calendari hi ha dos dates clau. D’una banda, el proper dimarts 27 d’abril, quan es reuneix l’assemblea general anual d’Hosbec per a ratificar l’ingrés de l’organització a la CEV.

La votació de la patronal hotelera de Benidorm es produirà el mateix dia que la CEV celebra el seu comité executiu mensual. Si en l’anterior comité van entrar Ascer (taulell) i Fempa (metall d’Alacant), en aquesta ocasió no està previst anunciar cap nova incorporació, segons expliquen a Diari La Veu fonts de la patronal presidida per Navarro. Caldrà esperar al proper comité, el del 18 de maig.

Els deutes de Coepa i CEC, la creu de Cierval

L’extinció de Cierval no només deixa deures per a la CEV. També brinda una lliçó per al futur de la representació patronal. La interlocutòria del jutge carrega les culpes de la mort de l’organització fundada el 1981 a l’alacantina Coepa i la castellonenca CEC pels impagaments a la patronal autonòmica.

El magistrat, de fet, veu inviable la continuïtat de Cierval perquè la mitat dels seus actius eren deutes de les dos provincials. En aquest sentit, el llegat de la desapareguda patronal autonòmica és una invitació a aprendre dels errors en el nou projecte i prescindir del model provincial.

Comparteix

Icona de pantalla completa