Diari La Veu del País Valencià
Els referents del PSPV es mullen per Susana Díaz

Susana Díaz no estarà sola en el seu periple valencià d’aquest cap de setmana. La campanya per a les primàries socialistes de la presidenta andalusa aterra aquesta vesprada a Ontinyent i Xàtiva i demà a Elx, tres de les principals ciutats governades per alcaldes del PSPV. La capital de la Vall d’Albaida és, a més, una de les poques capitals de comarca on els socialistes disposen de majoria absoluta. Allà farà Díaz la primera escala i no com a aspirant al lideratge del seu partit, sinó com a presidenta d’Andalusia.

El seu amfitrió, Jorge Rodríguez, és, a banda d’alcalde d’Ontinyent, president de la Diputació de València. Amb la política andalusa, visitarà la ciutat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Es tracta, doncs, d’una visita institucional que es completarà amb una estada a la Casa d’Andalusia de la localitat programada per a donar contingut al caràcter oficial de la presència de Díaz.

Només dos hores després i a uns pocs quilòmetres, Susana Díaz mudarà el vestit de presidenta autonòmica pel de candidata a la Secretaria General del PSOE. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, serà un militant més a la Casa de la Cultura, al primer dels dos mítings que l’aspirant celebrarà al País Valencià. Dissabte, l’escenari previst és el pavelló El Carrús d’Elx, a la tercera ciutat del país en nombre d’habitants, també governada per un socialista –Carlos González Serna–, en aquest cas en minoria.

Susana Díaz va esperar durant anys que el PSOE en bloc li demanara per aclamació que n’assumira el lideratge. Va ajudar a l’elecció de Pedro Sánchez com a secretari general tot esperant que cediria la candidatura a les Eleccions Generals de desembre de 2015. Ni la derrota en eixos comicis ni la repetició dels resultats sis mesos després van convéncer Sánchez de plegar. Va caldre el colp a l’executiva del PSOE, amb la dimissió de Puig inclosa, per a aconseguir la seua defenestració.

Ara, Sánchez és un màrtir per a un sector considerable de les bases i la garantia que el partit continuarà sent d’esquerres per als militants que van viure com una traïció l’abstenció socialista que va permetre la investidura de Mariano Rajoy.

Unes primàries sense treva

Les primàries s’han convertit en una disputa de resultat incert. Susana Díaz no vol que se la identifique com a la candidata de l’aparell, però exigeix que tothom prenga partit en la pugna pel lideratge del partit. Alguns dels alcaldes valencians, i el mateix Ximo Puig els dies abans de la presentació oficial de Díaz a Madrid, van resistir-se a atorgar-li el suport explícit. Tots es juguen molt en la contesa i la presidenta andalusa està prenent nota de qui pren partit per ella i qui pretén escapolir-se’n.

La divisió de les bases es viu a cada poble i cada ciutat i alguns alcaldes haurien preferit no haver d’assenyalar-se. Però Díaz, com també Pedro Sánchez, compta peons, alfils i torres de cara a la batalla final. El reclutament ha deixat de ser voluntari. Qui vulga gaudir de la mel del triomf haurà de presentar els seus mèrits –ferides incloses– de guerra.

Sánchez fa recompte de tropes

Malgrat l’exhibició de poder territorial que tractaran de fer els partidaris de Susana Díaz aquest cap de setmana, els seguidors de Pedro Sánchez no tiren la tovallola. Tant és així que, dimecres, uns 150 càrrecs institucionals del PSPV es van donar cita a Torrent (l’Horta Sud) en la presentació de la Plataforma d’alcaldes, alcaldesses i portaveus en suport a Pedro Sánchez.

Un acte amb què van intentar fer una demostració de força i fer palés que el municipalisme i les bases del partit estan amb l’exsecretari general del PSOE. Els integrants de la plataforma van rubricar un manifest de suport “al projecte col·lectiu que representa Pedro Sánchez” perquè el candidat arreplega “els valors essencials del socialisme”.

Entre els participants destaca la presència d’alcaldes de dos grans ciutats del país com són Burjassot i Torrent. Rafa García va posar en valor la importància “de la paraula donada” –en al·lusió al ‘no és no’ de Sánchez–, i va assegurar que la “credibilitat amb Pedro Sánchez està garantida i així ho percep la ciutadania”.

Per la seua banda, l’alcalde amfitrió de la trobada, Jesús Ros, va defensar que Pedro Sánchez “és l’únic que està preguntant a la militància” i, per tant, “l’únic que restituirà el valor del vot de la militància”.

Comparteix

Icona de pantalla completa