Puig considera nefasta la pedagogia de "muntar un ciri"

El president de la Generalitat rebutja les decisions preses des de la confrontació i el victimisme
/ València
20 abril 2017 01:00h

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha dit aquest dijous que li sembla "nefasta" la pedagogia que es demostra quan "o es munta un ciri o no hi ha respecte institucional permanent", però ha demanat què ha de fer el País Valencià per aconseguir més inversions als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), incidint que aquestes han estat per sota de la mitjana en els darrers cinc anys.

Puig ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa Espejo Público d'Antena3, en ser preguntat per les declaracions de la vicepresidenta Mónica Oltra en relació amb les inversions a Catalunya i sobre si calia fer soroll per aconseguir més finançament. El president valencià ha indicat que Catalunya "pateix una infrainversió important", però que la pedagogia de "muntar un ciri" li sembla "nefasta".

Puig ha afegit que les comunitats autònomes no han d'estar en l'espai de confrontació permanent "ni entre comunitats i amb l'Estat" perquè "el victimisme és absurd, jo vull participar en la part que ens correspon i des de decisions racionals, però no basades en la confrontació i el victimisme". 

En aquest punt s'ha demanat què és el que ha de fer el País Valencià "quan en els darrers cinc exercicis s'ha pressupostat per sota del que ens correspon i s'ha executat menys del 50%". Puig ha afegit que si és que ha d'esperar "que algú magnànimament" es decidisca a canviar la situació i que aquesta infrainversió "està situant-nos en una posició molt complicada", i ha recordat que, fins i tot el PP valencià, ha donat suport a una declaració institucional de rebuig als PGE. 

Al llarg de l'entrevista, el cap del Consell ha incidit que el País Valencià "pateix una discriminació objectiva" als PGE i que mai el territori ha rebut inversions per sobre de la mitjana estatal. Puig ha afegit que la situació ha fet que en 30 anys els valencians hagen perdut 12 punts de renda per càpita i que aquesta estiga per sota de la mitjana estatal. 

El president valencià ha rebutjat unes infraestructures pensades de manera radial i ha fet veure que "no és raonable" la manca d'alta velocitat entre Barcelona i València, així com la poca inversió al Corredor Mediterrani. 

Sobre el nou model de finançament, Puig ha confiat que en el procés de debat i discussió actual s'elabore una proposta "des del rigor" i ha plantejat que es puga condonar el deute de les autonomies que ha generat el model de finançament anterior. 

next