‘Que la potabilitzadora de la Ribera no ens cegue’

Compromís per l’Aigua s’alegra de la posada en marxa de la potabilitzadora, però asseguren “que encara queda molt per fer”
27 gener 2014 01:00h
Redactaveu / Alzira

Des de Compromís per l’Aigua (Compromís Ribera Alta, Compromís Ribera Baixa i Més Algemesí) es feliciten per la posada en marxa de la potabilitzadora que ha de subministrar aigua potable als pobles de la comarca de la Ribera. I al mateix temps volen manifestar que “encara queda molt per fer”, i que aquesta inauguració “no ens pot fer oblidar els greus problemes que en el tema de l’aigua estan patint els nostres pobles”.

Segons han asseguat mitjançant un comunicat, el nou Pla de Conca del Xúquer contempla una reducció de l’assignació d’aigua per als regants de la Ribera de quasi 200 hm³ i en canvi no contempla la concessió directa d’aigua per als pobles. És a dir, l’aigua que estalvien els llauradors no afavoreix les persones que viuen a la comarca. En aquest pla no està reflectida la concessió directa d’aigua que els pobles necessiten i que la societat demana. Continua contemplant una permuta d’aigua per als pobles i, a més, aquesta permuta és del tot insuficient, ja que dels 22 hm³ necessaris no n’assigna més de 10.

A més, continuna, “l’aigua que disposaran els nostres pobles no serà de la millor qualitat possible, ja que s’haurà de barretjar amb l’aigua provinent dels pous contaminats”.

La comunitat d’usuaris que vol imposar el PP, “vulnera l’autonomia municipal i consagra una situació de dependència cap a la USUJ - Unidad Sindical de Usuarios del Júcar- és a dir, els regants del Xúquer”. Des de Compromís per l’Aigua consideren que la fórmula correcta és la de la mancomunitat de municipis. “No entenem per què els ajuntaments governats pel PP estan en contra d’aquesta solució”.

Per altra banda, aquest pla no conté un pla de recuperació del aqüífers contaminats, com són el de la Plana Sud de València i el de la Serra de les Agulles.

Aquest és un pla que fa que les víctimes de la contaminació dels aqüífers siguen “els que hem d’acabar pagant el cost de la potabilitzadora”. És un pla que entra en contradicció amb la Normativa Europea de l’Aigua, i que fa unes setmanes el Consell de Salut de la Ribera va rebutjar sense cap contemplació.

En resum, “ens alegrem de la posada en marxa de la potabilitzadora, no debades és una proposta de molts dels nostres grups municipals des de fa anys. Ara bé, això no ens fa oblidar que hi ha moltes coses mal fetes i que cal seguir lluitant pel Pla de Conca del Xúquer que els nostres llauradors i els nostres pobles mereixen”.

next