Diari La Veu del País Valencià
Educació prepara un pla per a evitar la fugida de cervells

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport llançarà –dins del programa ‘Generació Talent’ que engegarà la Generalitat a través de diferents departaments– una sèrie de contractes que tenen l’objectiu de captar investigadors d’excel·lència així com evitar la “fugida de cervells” amb ofertes per a joves científics i doctorands, entre uns altres. Per a aconseguir atreure el talent dels joves investigadors, Educació oferirà contractes per períodes de quatre anys i dotats amb 100.000 euros anuals.

El pla, que el ple del Consell té previst aprovar en breu, és un “dels més potents” del govern valencià, s’emmarca dins del seu eix de transformació del model productiu i es basa en la idea de “captar, retornar i retenir”, els joves que ara per ara continuen en terres estrangeres, segons ha explicat el conseller Vicent Marzà en una entrevista concedida a Europa Press.

El programa té un disseny “transversal”, de manera que hi participaran diferents àrees de l’executiu: Presidència –el cap del Consell, Ximo Puig, ja va avançar al desembre que s’estava preparant aquesta iniciativa amb un pressupost de 40 milions d’euros–; Vicepresidència i Polítiques Inclusives, a través de l’IVAJ; Economia, amb el Servef i l’Ivace i l’Agència Valenciana d’Innovació, a més d’Educació i Investigació.

Quatre modalitats

En concret, des del departament que dirigeix Marzà s’obriran a concurs de lliure concurrència quatre modalitats destinades al col·lectiu de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i). La primera d’elles serà una línia de contractes per a investigadors d’excel·lència (tant per a valencians, com per a espanyols i estrangers) que ja estiguen treballant en institucions de rellevància internacional. Aquests professionals podran vindre a desenvolupar la seua labor en centres de recerca i universitats públiques valencianes i els contractes seran per a quatre anys amb una retribució bruta de 100.000 euros anuals.

Un segon eix d’actuació serà el de mantenir i atraure investigadors que encara no han arribat a entitats o projectes d’excel·lència, però que són joves professionals o doctorats. En aquest cas, la dotació prevista és de 60.000 euros bruts a l’any. Els investigadors seran contractats per l’administració valenciana i les institucions que els acullen hauran de contribuir amb un “xicotet” percentatge al pagament, ha asseverat el conseller.

Les ofertes de les quals s’encarregarà la Conselleria d’Educació es completen amb investigadors que centren el seu treball en projectes de transferència i en persones a les quals es donarà l’oportunitat de realitzar els seus doctorats en empreses.

“Aquests quatre punts –ha subratllat Vicent Marzà– seran la nostra aportació a un pla en el qual està implicat tot el govern valencià i que suposa una aposta molt gran emmarcada en la línia de transformació del sistema productiu del Pacte del Botànic”.

A la fi del passat any, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar l’engegada en 2017 d’un nou programa per a frenar “la fugida de cervells” i aconseguir que els joves valencians no hagen d’anar-se’n a l’estranger a treballar, la qual cosa va qualificar d’“exili laboral”. Puig avançava que la iniciativa emprendrà accions encaminades al fet que “joves que estan en l’exili laboral puguen tornar a la Comunitat Valenciana i implementar un major reforç de l’adaptació tecnològica per a la transformació del model productiu tan important per als valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa