Nou ajuntaments desafien l'amenaça de Moragues i pengen la tricolor

Tavernes de la Valldigna, Bunyol i Algemesí, entre d'altres, s'arrisquen a denúncies judicials per "vulnerar la neutralitat" dels edificis públics
/ València
15 abril 2017 01:00h

Almenys nou ajuntaments valencians van exhibir ahir 14 d'abril, dia en què es commemorava el 86 aniversari de la proclamació de la II República, banderes republicanes als balcons.

Es tracta de les localitats de Tavernes de la Valldigna, Paiporta, Bunyol, Barxeta, Benifairó de la Valldigna, Xeraco i Algemesí, que es van sumar als ajuntaments de Sagunt i Silla, els quals ja les van col·locar dimecres passat.

L'Advocacia de l'Estat, en representació de la Delegació de govern espanyol al País Valencià, recopilarà i estudiarà tots els casos d'ajuntaments que hagen exhibit banderes tricolors i presentarà un recurs contenciós administratiu dimarts que ve quan aquest jutjat obri després del pont, segons van confirmar fonts de la institució.

Des de la Delegació de Govern, i davant l'arribada del 14 d'abril, es va enviar als ajuntaments un comunicat que els recordava la normativa per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i el d'altres banderes i ensenyes.

Denúncia d'un regidor de Paiporta

Ahir mateix, el portaveu d'Independents per Paiporta, Andrés Santo, va presentar una denúncia a la caserna de la Guàrdia Civil en comprovar que aquest ajuntament havia penjat la bandera republicana, segons van informar fonts d'aquesta formació en un comunicat.

El govern considera que mostrar banderes diferents de les oficials i vigents vulnera l'article 4 de la Constitució i els articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981, de 28 d'octubre, per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i el d'altres banderes i ensenyes. Segons això, els consistoris demandats infringeixen la legalitat vigent "en permetre i mantenir la col·locació a l'edifici consistorial d'una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l'Estat espanyol, condició que ostenta únicament la constitucional de 1978".

L'Advocacia apunta que la utilització d'una bandera no constitucional "vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regir tota activitat d'una administració pública", especialment, si s'utilitza un edifici municipal "per a l'exhibició d'una bandera que reflecteix una determinada ideologia" que "xoca amb el que es disposa a la Constitució, que proclama que la forma política de l'Estat és la Monarquia Parlamentària".

En aquest sentit, considera que es difumina o es perd "el caràcter neutral i objectiu que, com a institució pública, ha de presidir i guiar l'actuació municipal".

next