Diari La Veu del País Valencià
De la Serna justifica les retallades amb la manca de projectes

Que les inversions territorialitzades previstes als Pressupostos de l’Estat del 2017 per al País Valencià siguen les més baixes de totes les comunitats autònomes té l’explicació “en la manca de projectes”. Almenys, eixa és la raó adduïda aquest migdia pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per a explicar la reducció de més d’un 30%, fins als 660 milions, dels diners que l’Estat dedica a infraestructures en territori valencià.

De la Serna ha aclarit que les obres “que no tenen assignació pressupostària no és per manca de recursos, sinó perquè no estan en una fase d’execució on puga realitzar-se una despesa significativa. Si no hi ha un avançat estat de tramitació, no es poden gastar recursos”. Això canviarà, segons el ministre, als pressupostos del 2018, on només en carreteres ha calculat un increment del 60% amb l’acceleració dels estudis i la licitació d’obres.

Íñigo de la Serna ha comparegut davant dels mitjans de comunicació a la seu de la Delegació del Govern espanyol a València després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i visitar les obres de la carretera Favara-Cullera. El ministre ha intentat apagar l’incendi d’indignació que es va encendre quan es van conéixer les xifres d’inversions dels Pressupostos de l’Estat.

Finançament autonòmic i FLA

Tot i la defensa d’aquestes xifres, De la Serna s’ha referit abans a altres números que, al seu parer, beneficien els valencians més que altres habitants d’altres territoris. Ha posat com a exemple l’augment de l’aportació de l’Estat al model de finançament, “10.042 milions que suposen un 9,2% més que l’any passat i que la Generalitat pot fer servir per a les seues polítiques socials”.

El responsable de Foment s’ha referit a una altra qüestió, que queda fora de les seues competències, quan ha recordat que el País Valencià continua rebent “injeccions de liquiditat superiors a la mitjana”, en referència al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), “amb 2.602 milions, la segona autonomia del país en quantitat, i el 20% del conjunt”.

De la Serna ha obviat les queixes de la Generalitat sobre aquest mecanisme de finançament a través del crèdit que suposa un augment continu del deute public. El ministre ha reblat el clau tot donant la xifra total de diners del FLA rebuts pel País Valencià des del començament de la crisi: 51.726 milions.

El Corredor Mediterrani passa per Madrid

Preguntat pel fet que, ateses les inversions que el govern espanyol consigna com a part del Corredor Mediterrani, es podria pensar que aquest projecte de transport ferroviari passa per Madrid, De la Serna ha afirmat que “no és una qüestió de concepte sinó de reglament” perquè “hi ha un reglament europeu que defineix què és el Corredor Mediterrani. No ho fa ni el govern ni el ministeri”. El govern de Mariano Rajoy ha conceptuat com a obra del Corredor el túnel que uneix les estacions madrilenyes d’Atocha i Chamartín.

Comparteix

Icona de pantalla completa