Diari La Veu del País Valencià
El 47% dels valencians demana a l’Ajuntament prioritzar l’autobús i sols un 9% el cotxe

La suposada guerra entre els partidaris del cotxe i els del transport públic, la bicicleta o anar caminant als llocs sembla quedar reduïda a una mera lluita partidista quan es lligen les dades recollides al Baròmetre Muncipal d’Opinió Ciutadana que ahir va presentar l’Ajuntament de València. Segons aquest sondeig, el problema de la mobilitat a València, generat per les mesures de pacificació del trànsit adoptades per la regidoria de Giuseppe Grezzi, no ha calat en el carrer. Només el 9,3% dels enquestats en la primera onada del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana consideren que la mobilitat és el seu principal problema. Aquesta xifra, per àrees, encara és menor, ja que el trànsit només és el principal problema per al 4,2% dels veïns de la ciutat, mentre que el transport públic (EMT) ho és per al 3,4%, i el carril bici representa el principal dels seus problemes per a l’1,7% dels valencians.

Per contra, les dades són molt més positives pel que fa a la valoració dels servicis públics que ofereix l’Ajuntament i que tenen a veure amb la mobilitat. En aquest sentit, l’EMT rep una nota de 6,4 i el servici de lloguer de bicicletes Valenbisi i el carril bici, un 6,1.

Pel que fa al mitjà de transport que els valencians utilitzen amb més freqüència per a anar a les seues activitats principals, l’autobús ocupa el primer lloc de manera indiscutible. El transport públic dependent de l’Ajuntament és el mitjà triat pel 43,1% dels enquestats, més del doble dels que opten pel cotxe (20,3%). En tercer lloc, el 16,5% dels enquestats prefereixen anar caminant, seguit del metro (11%), la bicicleta (5,7%) i la moto (2,7%).

Una de les dades que més va destacar durant la roda de premsa l’alcalde de València, Joan Ribó, i que avala –segons l’opinió dels veïns– l’acció política del qüestionat regidor Giuseppe Grezzi, són les preferències de la ciutadania sobre quins mitjans de transport ha de prioritzar el consistori. De nou torna a ocupar el primer lloc, de manera destacada, l’autobús amb un 46,6%, seguit pel metro amb un 18,1%, tot i que el consistori no hi té competències). La bicicleta és el mitjà de transport que l’Ajuntament hauria de prioritzar per a l’11,1% de la gent, mentre que el cotxe és la resposta triada pel 8,8% dels enquestats.

Aquestes dades semblen guardar relació amb la percepció que els ciutadans tenen de com és més fàcil desplaçar-se per dins de la ciutat. Els enquestats valoren amb un 7,8 el fet de caminar i ho consideren l’opció més fàcil per a desplaçar-se per la ciutat, seguida de l’autobús, amb un 6,8; la bicicleta, amb un 6,4; el taxi, amb un 6,3; la moto, un 6,2, i el cotxe, que apareix en l’últim lloc amb una puntuació de 5,8.

Comparteix

Icona de pantalla completa