Els veïns de Bétera potser no saben que un dels equips amb més història del futbol mundial, el River Plate, té una penya amb seu social per a veure els partits en un dels bars del municipi. Els 22 membres de la Filial (penya) de València del River Plate es reuneixen al Restaurant “La Paraeta” per a animar a rabiar el seu equip. Un club que, per altra banda, va donar al València CF grans jugadors, com ara Aimar o Burrito Ortega, i que també va tindre en la seua esquadra tot un mite del valencianisme: El “Matador” Kempes. Aquesta és la història de com sentir els colors a més de 10.000 km de distància. Argentins, però també socis de València o França, animen cada cap de setmana el River des de Bétera.
Són les 22h d’un diumenge i al Bar La Paraeta de Bétera es cou una de grossa. La penya valenciana del Club Atlético River Plate ha organitzat un sopar per a veure en directe el partit entre el seu club i el Quilmes. Una bona manera d’ajuntar-se al caliu d’una bandera, del futbol i d’una gegant torrada de carn argentina.
Fabián Docio, propietari de La Paraeta, deixa el seu local com a seu social de la “Filial de València del River Plate”, una penya que ha nascut amb 22 socis vinguts de diferents parts d’Argentina però que també compta amb una integrant valenciana i una francesa. València se suma a les penyes que el River Plate té a Màlaga i a Barcelona.
Vestits tots amb les samarretes del River parlen de jugadors i es calfen recordant anècdotes de l’etern rival a la ciutat de Buenos Aires i al campionat argentí: el Boca Juniors.
Diego Pérez és el president de la penya valenciana del River. Nascut a Mendoza (Argentina) no amaga la seua passió desmesurada pel River. A 10.000 km de distància de l’estadi Monumental vol impulsar més encara la Filial de València, tant en l’àmbit esportiu com social. Recorda amb orgull els viatges incondicionals per a veure el seu equip, com ara aquell que va realitzar des de la seua ciutat natal fins a Asunción (Paraguai). Més de 40 hores d’autobús per a animar els jugadors… El partit acaba de començar i el president de la Filial es manté connectat per whatsapp a totes les penyes que té el club de Buenos Aires repartides pel món.

Tots els membres de la penya afirmen trobar-se feliços a terres valencianes. Són els casos de Gastón González, qui treballa per a la pastisseria ‘Dulce de leche’, una empresa amb sabor argentí que té dues botigues a València; o de l’especialista en màrqueting, Ariel Benzaquen, qui des de València controla tots els moviments esportius de l’APP 365Scores, una aplicació per a seguir les competicions esportives més importants i que està present a molts països.

Roda el “chimichurri” i banya la carn saborosa. El Quilmes es defén molt bé i, de moment, aguanta la porteria a zero davant els atacs del River. “Jo sóc de River per amor”, contesta somrient Natalia Lidón. Aquesta jove del Barri de la Llum de València es troba totalment integrada vestida de blanc i roig amb els seus amics argentins. De fet, la penya -segons comenten- vol ser això. Un punt de trobada per a passar-ho bé, ajudar la gent en allò que puguen i sempre sota el paraigua de la bandera del River. Un estendard que a València està coronat per la rata penada.

Tots els membres de la penya afirmen trobar-se feliços a terres valencianes

La nit transcorre entre cançons, aplaudiments i certa nostàlgia. Finalment, Alario, el davanter del River, va obrir la llauna i després va tornar a marcar per a deliri dels membres de la penya. És ja de matinada a Bétera. El River queda a huit punts de l’etern rival, Boca, líder en solitari. En maig arriba el clàssic de la lliga argentina i a Bétera es tornarà a viure apassionadament un partit del River. Fabián Docio, l’amo del bar, està satisfet. Acomiada els seus amics i baixa la persiana del local. A les poques hores obrirà matí amb un somriure d’orella a orella i poca gent sabrà per què. ‘Dale River!’

Comparteix

Icona de pantalla completa