Diari La Veu del País Valencià
L’últim brigadista firma en el Llibre d’Or de Puçol

Josep Almudéver Mateu, fill de valencians, però nascut a Marsella en 1919, va estar el dijous 6 d’abril en tres activitats a Puçol, dins de la VI Setmana Cultural Republicana organitzada per la Plataforma 14 d’abril: al matí en una trobada amb els alumnes de l’institut, al migdia a l’ajuntament i a la vesprada en una xarrada oberta al públic a La Barraca. En la recepció oferida a la Casa Consistorial va ser rebut per l’alcalde i regidors, i va firmar en el Llibre d’Or de la població.

Si el matí va ser sorprenent per als alumnes de l’institut, per la multitud d’anècdotes que va contar sobre la Guerra Civil i les actuacions de distints personatges històrics, no menys sorprenent va resultar el migdia, per la claredat d’idees a l’hora d’expressar-se l’últim brigadista internacional que va viure la nostra guerra en directe.

A la vesprada, l’acte a La Barraca va començar amb la projecció d’un documental sobre la Brigada Abraham Lincoln, un sorprenent document en què alguns voluntaris nord-americans plantejaven l’exemple de llibertat que van viure a Espanya: ací, un lluitador podia dirigir un batalló sense importar el color de la seua pell, als Estats Units no.

Josep Almudéver, per la seua banda, va tornar a demostrar la gran memòria que posseeix, apuntant dades, xifres, moments històrics… molts d’ells protagonitzats per personatges de sobra coneguts, encara que segons la seua opinió no tots van actuar sempre com hui se’ls recorda.

Una gran lliçó de memòria històrica la de l’últim membre de les Brigades Internacionals que van acudir a Espanya a lluitar per la Democràcia.

Informa i fotos: Sabín

Comparteix

Icona de pantalla completa