Diari La Veu del País Valencià
Fiscalia investiga la Conselleria d’Agricultura per possible malversació amb adjudicacions a Tragsa

La Fiscalia Provincial de València ha obert una investigació a la consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, per possible malversació en relació amb unes adjudicacions de treballs –comandes de gestió– a l’empresa pública Tragsa, dependent del Ministeri, en detriment de Vaersa –mercantil dependent de la Generalitat–. La recerca s’estén també al secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez, i al director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, i parteix d’una denúncia del sindicat La Unió Sindical Obrera de la Comunitat Valenciana (USOCV).

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que les adjudicacions de treballs a Tragsa realitzades per la conselleria comptaven amb l’informe favorable del Departament d’Intervenció de la Generalitat. Oltra s’ha referit a aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada per aquesta investigació. La també consellera ha anunciat que la Conselleria d’Agricultura està elaborant un informe per a lliurar-lo al ministeri públic i aportar explicacions.

La vicepresidenta ha defensat que “no s’ha vulnerat” la llei de contractes perquè es tracta de comandes de gestió encarregades “a una empresa pública de l’Estat”.

Mónica Oltra.

Preguntada pel cost de l’oferta de Tragsa, superior que el de la proposta de Vaersa, Oltra ha assenyalat que “quan s’encomanen tasques no solament s’ha de tenir en compte el preu, sinó qüestions tècniques”. En aquest sentit, ha explicat que per a aquests treballs es necessitava una maquinària pesada “que Vaersa no té i Tragsa sí”, per la qual cosa “s’escull aquella més especialitzada o que té millors condicions tècniques per al treball”. La portaveu de l’executiu valencià també s’ha referit a l’absoluta “saturació” de Vaersa davant la falta de personal a causa de les taxes de reposició fixades pel govern espanyol.

La recerca qüestiona l’adjudicació directa per part de la Conselleria d’Agricultura, així com diferents comandes de gestió –relacionades amb treballs amb seguiment, estudi i altres labors– i obres a l’empresa Tragsa, considerada un mitjà propi –la qual cosa li permetia no pagar el 21% d’IVA– malgrat que la nova directiva europea sobre contractació pública l’excloïa d’aquesta condició.

En concret, segons arreplega la denúncia, la Conselleria va realitzar després de l’entrada en vigor de la normativa europea, a proposta del director general, tres adjudicacions directes a Tragsa per un valor total de 4.091.763,07 euros. Aquest fet, segons el sindicat USOCV, seria il·legal, ja que la Generalitat no comptava encara amb accions en l’empresa pública, ja que la primera compra la va realitzar a posteriori, l’1 d’agost de 2016.

La portaveu del Consell ha apuntat que la Fiscalia “té diligències de recerca obertes, que és el que ha de fer quan hi ha una denúncia”, però ha remarcat que “no és que s’estiga investigant la consellera, són conceptes diferents”, ha subratllat.

Comparteix

Icona de pantalla completa