Diari La Veu del País Valencià
La millor Fira del Llibre de València per a fer front al penós índex de lectura en valencià

La 52a edició de la Fira del Llibre de València té tots els ingredients per a convertir-se en la millor de la llarga història de la “festa literària”, almenys això es desprén de les explicacions del president del Gremi de Llibres de València, Ignacio Larraz, qui ha recordat, amb èmfasi, aquest dijous, que la fira del cap i casal és la segona més gran i important de l’estat espanyol –en primer lloc se situa la de Madrid—. Als Jardins de Vivers, del 20 d’abril a l’1 de maig, es viurà un augment en tots els aspectes: 60 expositors; 93 casetes; 600 signatures d’autors; un pressupost estimat de 350.000 euros (un 16% més que l’edició anterior), dels quals Cultura en posa 32.000 euros —on inclou la carpa i les activitats paral·leles— i les llibreries, editorials i altres entitats, 38.000. Aquests xifres de rècords hauran de combatre el “penós” i “pobre” índex de lectura dels valencians en llengua pròpia, situat entre el 2% i el 3%, segons ho han qualificat Jesús Figuerola de FULL i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.

Aquesta Fira del Llibre de València tindrà també un tarannà reivindicatiu. Des de l’organització assumeixen com a seues les poesia d’Hernández, Estellés i Fuertes; reivindiquen i se sumen a “la vigència d’Ibáñez” i a l’Any Hernández, com ha dit Larraz. No obstant això, la 52a edició de la fira homenatjarà Carles Cano i tindrà un paper destacat per a la dona, ja que “hi haurà més dones que mai”. Alhora, “aprofitem per a reivindicar-la com a consumidora i creadora de literatura”, ha explicat el president del Gremi de Llibrers.

Molts tortells i pastissos, records i efemèrides es veuran en aquesta edició, unes dades que accentuen el caràcter festiu que l’organització vol que tinga l’edició. El Gremi de Llibres de València commemora el 40é aniversari, l’Associació d’Il·lustradors Professionals Valencians compleix 20 anys, Gloria Fuertes hauria fet 100 anys aquest 2017, un any dedicat al poeta oriolà Miguel Hernández i al 25 aniversari de la mort de Joan Fuster.

“Totes les societats avançades fan un Pla de Foment de la lectura”. Foto: La Veu

La passada edició es van facturar 850.000 euros i hi va haver mig milió de visitants, segons les dades que ha ofert l’organització. Enguany, amb un augment generalitzat “volem revertir l’índex penós de lectura”, ha indicat Carmen Amoraga. Les xifres sobre aquest aspecte són “pobres”, com ha apuntat també Jesús Figuerola, el president de FULL. Mentre que l’índex de lectura a l’estat està en el 59% de la població, al País Valencià se situa entre el 56% i el 57%, ha puntualitzat, preguntat per aquest diari. El problema, però, és que només entre el 2% i el 3% llegeixen en valencià. Per a situar el problema que tenim els valencians amb la lectura, el president de FULL ha posat sobre la taula dades d’altres territoris: “A Catalunya l’índex de lectura en llengua pròpia està en el 30% i el darrer Sant Jordi ja es van vendre més llibres en català que en castellà”. Més significatiu és el cas del País Basc, on el 6% compra llibres en èuscar, i Galícia, on el 10% de la població prefereix literatura en la seua llengua que en castellà. Les comparacions són odioses, però “Navarra té un índex del 3% de lectors en èuscar”, un nombre que els valencians, amb una llengua molt més arrelada i acceptada, no acabem d’assolir.

Tanmateix, tant Amoraga com Figuerola han incidit que el Pla de Foment de la lectura que duu endavant la Generalitat, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports i FULL, acabarà donant resultats a mitjà i llarg termini. És més, ha puntualitzat l’editor, “totes les societats avançades fan Plans de Foment de la lectura”, amb més motiu, els valencians l’hem de fer i més “quan venim de perdre massa temps”, perquè durant els governs del PP, de foment de la lectura, “no se n’ha fet res”.

Per a conéixer horaris, ubicacions i activitats de les 52 editorials que participen i dels més de 100 escriptors que presentaran novetats editorials, podreu fer-ho consultant la web de la 52a Fira del Llibre de València o seguint les microentrevistes que s’emetran en directe pel canal de la fira. Una de les novetats serà l’acte del dia 23 –dia del llibre–, on al Museu de Belles Arts de València (20h) tindrà lloc un “Brindis pel llibre” amb la participació, en aquesta edició, de l’escriptora Carme Miquel.

Comparteix

Icona de pantalla completa