Diari La Veu del País Valencià
La Diputació impulsa la Ruta dels ibers a Moixent i Olocau
RedactaVeu / València

Els Ajuntaments de Moixent i Olocau rebran 55.245 euros i 30.030 euros, respectivament, per a garantir la posada en valor d’aquests jaciments i els seus diferents serveis didàctics. Tots dos poblats formen part de la ‘Ruta dels Ibers’, un projecte de turisme cultural en territoris d’interior impulsat per la Diputació de València.

La diputada de Cultura en aquesta institució, María Jesús Puchalt, ha explicat que amb aquestes ajudes es contribueix “a la conservació i difusió d’importantíssims enclavaments ibèrics que, encara hui, segueixen aportant dades molt valuoses sobre els usos i costums dels primers pobladors d’aquestes terres”.

Així, l’Ajuntament de Moixent, com a propietari del terreny de l’Ombria on es troba el jaciment de la Bastida de les Alcusses, constata amb aquesta nova ajuda la renovació del compromís de la Diputació per a seguir amb la recerca, divulgació i manteniment de l’àrea didàctica experimental que funciona des de l’any 2010, ha precisat la corporació provincial.

En aquesta línia, ha apuntat que el seu Museu de Prehistòria duu a terme des de 1990 un important projecte de recerca i difusió de la Bastida mitjançant l’àrea didàctica, un taller per a escolars i la recreació d’un habitatge ibèric equipat. L’Ajuntament de Moixent, per la seua banda, s’encarrega de la neteja de la zona, vigilància i la contractació de dues guies per a les visites al poblat iber.

Aquest poblat compta amb un habitatge iber reconstruït a escala natural mitjançant les tècniques i materials ibèrics, de manera que el visitant pot apreciar com estaven construïdes aquestes cases i pot conèixer els objectes i les activitats característiques de les persones que allí van viure fa més de dos mil·lennis.

A més, el Museu de Prehistòria de València exhibeix, en les sales dedicades a la cultura ibera, una selecció dels millors objectes oposats en la Bastida, entre els quals es troben l’emblemàtic Guerrer de Moixent, les planxes de plom escrites en llengua ibera, ceràmiques, adorns personals, armes i una excel·lent col·lecció d’instruments artesanals i eines agrícoles de ferro.

D’altra banda, el Puntal dels Llops, a Olocau, és un fortí de defensa i control del territori edetà la capital del qual es localitza al Tossal de Sant Miquel de Llíria. Aquest jaciment, objecte d’estudis i atenció des de la seua excavació, va ser el primer enclavament ibèric consolidat al País Valencià, a la fi dels anys 80.

Puchalt ha assenyalat que la Diputació de València, “seguint el reeixit model de gestió establit amb Moixent per a la gestió de les visites a la Bastida de les Alcusses, i en el seu compromís de conservació i difusió del patrimoni cultural, ha impulsat també la gestió de les visites guiades al jaciment”.

Comparteix

Icona de pantalla completa