Diari La Veu del País Valencià
Greus problemes a mitjà termini en les rodalies de València i Castelló

ACN / València.

Fermed lamenta que encara no s’hagen iniciat les obres del tercer carril paral·lel al Corredor mediterrani i recorda que falten entre 700 i 800 milions d’euros per assignar

L’associació multisectorial Ferrmed, ‘lobby’ de pressió en favor del Corredor mediterrani, ha insistit aquest dilluns en la seua advertència de millorar els rodalies a Barcelona i València així com executar el tram Tarragona-Castelló per fer fluid l’eix ferroviari.

Així ho ha advertit el secretari general de Ferrmed, Joan Amorós, en la roda de premsa posterior a la reunió tècnica celebrada al Col·legi d’Enginyers Industrials del País Valencià. Amorós ha indicat que en la pròxima reunió amb el Ministeri de Foment, el 31 de gener, l’associació urgirà a assignar el pressupost d’entre 700 i 800 milions d’euros per fer que el tercer carril siga viable i es puguen complir així els terminis previstos.

En opinió del secretari general de l’associació, si no s’assigna aquesta partida “serà difícil” que el tercer carril puga arribar l’any 2015 a València i el 2016 a Alacant, Múrcia i Cartagena, tal com estava previst. Amorós ha lamentat igualment que el Ministeri de Foment encara no haja iniciat les obres previstes del tercer carril i ha afegit que un dels punts importants a tractar amb el Ministeri a curt termini és l’assignació per poder arribar amb tercer carril fins a Cartagena.

A mitjà termini, Ferrmed remarca que cal solucionar les rodalies de València i Barcelona, el tram entre Tarragona i Castelló així com els enllaços amb els ports, la velocitat a la qual han de circular els trens o la llargada d’aquests.

“Tindrem problemes greus a les rodalies de Barcelona”, ha advertit Joan Amorós que assenyala que cal desdoblar la línia entre Castellbisbal i Martorell ja que “hui ja gairebé passen 200 trens al dia de rodalies si, a més, han de passar els trens de mercaderies que vénen del sud ja veiem que tenim un problema greu”.

En el cas de les rodalies de València, Ferrmed aposta per executar l’obra del túnel passant per no concentrar tot el trànsit en l’actual túnel de Serradora. Igualment, ha advertit que cal fer una nova línia entre Crevillent, Múrcia i Cartagena.

Tram Tarragona-Castelló

Pel que fa al tram entre Tarragona i Castelló, l’associació ha dit que “si no es comença a treballar en els projectes no es tindrà cap al 2020-2022, que és quan és preveu”. Amorós ha afegit que calen entre 8 i 10 anys per finalitzar-la i que si no es construeix “se saturarà”.

El secretari general de Ferrmed ha recordat que fa 10 anys, quan l’associació es va constituir, ja reclamava l’alta velocitat entre Tarragona i Castelló de la Plana i que aquesta fos prioritzada per davant d’altres projectes que tenien una rendibilitat inferior.

Igualment, Joan Amorós ha destacat que un dels punts importants a tractar amb el Ministeri de Foment és la planificació del canvi d’amplada de via a tot l’Estat per tenir ample europeu “perquè sapiguem quines passes s’han de donar i el calendari”.

En aquest sentit, el president del Col·legi d’Enginyers Industrials del País Valencià, Francisco García Calvo, ha assenyalat que si no es planifica aquest canvi d’amplada, podria passar que “per anar del port de València al de Barcelona s’hagués de passar per Saragossa”.

García Calvo també ha assenyalat que cal escometre amb urgència les connexions del tercer carril amb els ports com els de Castelló, Sagunt o Alacant, així com la construcció d’estacions intermodals o determinar quina seria la màxima velocitat a la qual podrien circular els trens de mercaderies.

En un altre ordre de coses, el secretari general de Ferrmed, Joan Amorós, ha assenyalat la importància, d’executar el Corredor mediterrani, que tindria per al sector hortofrutícola del País Valencià, Múrcia i Andalusia. Al respecte, ha explicat que cada dia ixen més de 900 camions des d’aquesta zona. Amorós ha avançat que un cop que el tercer carril estiga enllestit es faran assajos amb trens de mercaderies que transporten fruites i hortalisses al centre d’Europa i fer visibles així els beneficis d’aquesta infraestructura.

Comparteix

Icona de pantalla completa