Diari La Veu del País Valencià
Cas Blasco / Els tècnics que es van oposar a les ajudes, protagonistes
Europa Press / València

En concret, aquests tres tècnics, que formaven part de la comissió de valoració dels projectes en la conselleria, estan citats per a declarar com a testimonis el dijous -Sergio Fernández- i el divendres -Teresa Clemente i Manuel Fornás-.

Els tres van posar objeccions a l’aprovació, dins de la convocatòria de grans projectes, de les subvencions a la Fundació Cyes en 2008 per 1,6 milions d’euros per a dos treballs a Nicaragua -dels quals solament van arribar a la seua destinació poc més de 43.000 euros, ja que la resta, els van dedicar a la compra de quatre immobles a València-.

Com a conseqüència, segons s’arreplega en el sumari, l’exconseller Rafael Blasco els va convocar a una reunió, el 31 de juliol de 2008, per a demanar-los explicacions pel retard en l’aprovació. En la mateixa, Blasco, “enfurismat”, va arribar a dirigir-se als presents, i especialment a la cap de servei, i els va advertir que es dedicaria, durant el període estival, a revisar tots els expedients cursats per ells per a “cercar irregularitats”.

Finalment, es van arribar a aprovar les subvencions, i després d’açò, tant el cap d’àrea com el secretari de la comissió van canviar de destinació, mentre que va ser cessada la cap del servei. Com a conseqüència, es van incorporar a la conselleria Marc Llinares -com a cap d’àrea- i Amparo Ortiz -cap de servei-.

Al costat d’aquests tècnics, la setmana vinent -el dimarts, dia 21- també passaran pel tribunal valencià María Isabel Castillo, Alfonso Navarro Torres -administrador únic d’Arcmed, entitat a la qual la Fundació Cyes va facturar treballs d’assessorament- i Joaquín Rafael Blasco -un dels directius de la Fundació Hemisferi-, relacionats tots amb les fundacions que presidia l’empresari Augusto César Tauroni, únic a la presó en aquesta causa.

Així mateix, el dimarts els tocarà el torn a Arturo Tauroni, el germà del considerat presumpte capitost de la trama; a l’excap del servei de Cooperació, Lola Escandell; i al responsable de la principal avaluadora externa que analitzava els projectes de cooperació per a la conselleria, Luis Fernando Castel.

Comparteix

Icona de pantalla completa