Diari La Veu del País Valencià
L’oposició creu que el Pla del Xúquer manté la deterioració de les aigües
RedactaVeu / Europa Press / València

Els grups parlamentaris socialistes, de Compromís i d’EU han presentat tres Proposicions No de Llei (PNL) idèntiques en les quals es demana a Les Corts que insten al Govern valencià a rebutjar el Pla de la Conca del Xúquer perquè “aprofundeix en la deterioració de l’estat de les masses d’aigua”, “no garanteix la sostenibilitat futura en repartir més recursos dels disponibles”, i a més “manté els conflictes permanents” de l’anterior redacció entre usuaris i territoris.

Així, figura en el text de la PNL elaborat a partir de les aportacions del col·lectiu de Xúquer Viu, que ha sigut presentat en una roda de premsa conjunta pels tres grups i l’associació que no ha pogut convocar-se a la sala de premsa de Les Corts perquè el president de la institució, Juan Cotino, “en una actitud totalitària” no ho ha permès, segons ha assenyalat el socialista Francesc Signes.

La representant de Xúquer, Graciela Ferrer, ha explicat els fonaments d’aquesta PNL, en la qual s’exigeix la retirada del pla per “mantenir els mateixos errors que el de 1998” i no donar compliment a la Directiva del Marc d’Aigua. Així mateix, es reclama que el nou pla “tanque la possibilitat” d’un transvasament al Vinalopó des de qualsevol punt diferent a la presa actual de l’Assut de la Marquesa i que es garantisca que els recursos transferibles siguen “exclusivament els sobrants”.

Així mateix, es demana a la CHX que es disminuïsquen les extraccions de l’aqüífer de la Manxa oriental, actualment “sobreexplotat” perquè s’ha estat extraient fins ara el doble dels recursos disponibles, de manera que no sobrepassen mai els 238 Hm3 a l’any de recarrega natural per poder garantir així “la recuperació i pervivència” del Xúquer.

Respecte l’Albufera, segon aiguamoll més important del Mediterrani peninsular i que compta amb totes les proteccions possibles, s’exigeix que les aportacions siguen “suficients” i provinguen exclusivament de recursos naturals de qualitat per poder reduir els “alts nivells de fòsfor” presents al llac per la recepció durant anys d’aigües residuals.

“Baixada de pantalons”

Sobre aquest tema, el diputat socialista Francesc Signes ha acusat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, de “baixar-se els pantalons” davant la presidenta de Castella-la Manxa, Maria Dolores de Cospedal, i de “agenollar-se” davant Mariano Rajoy en lloc de defensar els interessos dels valencians.

Així, s’ha referit a les declaracions de Fabra de fa quatre dies a Algemesí en les quals obri les porta a una nova presa d’aigua a Antella o Cortes de Pallás” per a un transvasament amb el qual “reobri de nou una guerra d’aigua entre valencians”. “Fabra segueix la mateixa política que el seu antecessor Francisco Camps d’utilitzar l’aigua com una eina electoral”, ha retret.

Signes ha reclamat que “algú” de la Generalitat “hauria de donar explicacions jurídiques i econòmiques” pels 60 milions per a la construcció de dos pous a la Ribera “ara totalment abandonats” i en què es va gastar els 7,2 milions que es va concedir a la Fundació “afí” Aigua i Progrés. “La negativa a donar-nos aquesta informació ens porta a tenir el dret de pensar que és possible que algú se’ls ha emportat”, ha apuntat.

Així mateix, el diputat d’EU Lluís Torró ha constatat els “problemes gravíssim” de la Conca causats per “una planificació deficient” i ha lamentat que la redacció d’aquest pla “mantinga una posició pròpia del segle XIX en lloc del XXI en el qual es prioritzen els interessos privats en lloc dels públics, “No solament s’incompleix la directiva europea, sinó que fa unes anàlisis errònies que els allunyen dels problemes”, ha lamentat.

De la mateixa manera, Juan Ponce, des de Compromís, ha criticat que “una vegada més el PP atén a altres interessos i torna a repetir errors passats” en lloc de “atendre les peticions que la societat civil valenciana li reclama”.

Comparteix

Icona de pantalla completa