Diari La Veu del País Valencià
Els xiquets d’Almassora inicien els actes de Sant Antoni
Els alumnes de les escoles infantils i col·legis d’Almassora han visitat aquest matí la imatge de Sant Antoni en el carrer que porta el seu nom. Després de passar pel dosel han dipositat la llenya en la plaça Santa Teresa, escenari que acollirà demà l’acte central de la jornada en honor al patró dels animals: l’encesa de la foguera després de la Matxà. La Vila inicia així un programa basat en la tradició.

La Junta Local de Festes, la comissió de Sant Antoni, Lluïsos Almassora, Tambors de Passió, l’associació cultural El Torrelló i Grup Scout Tramuntana són els principals impulsors d’una festivitat que enguany repartirà 2.500 mones per a la seua benedicció demà en l’església de la Nativitat. Abans, des de primera hora del matí, els menuts han acudit puntuals a la seua cita amb la foguera, han traslladat la llenya fins a la foguera i han rebut el dolç i la cinta commemorativa de la festivitat.

Els clavaris, José Manuel Ortiz Barrachina i María Salomé Bagán Navarro, han obert la seua casa del carrer Sant Antoni per a exposar la imatge del patró, a la qual els xiquets han cantat cançons tradicionals abans de rebre el detall commemoratiu. La regidora de Festes, Isladis Falcó, ha supervisat el desenvolupament de la celebració i ha agraït a la JLF i a la comissió del carrer “la seua disposició perquè puguem mantenir aquesta tradició i traslladar-li-la a les pròximes generacions”.

Les activitats continuaran demà amb la concentració de cavalls i carros al costat del col·legi Cardenal Cisneros, que partiran en romeria a l’ermita de Santa Quitèria a les 10.30 hores. Allí celebraran el tradicional esmorzar de germanor al costat de la corporació municipal abans del retorn al municipi. La Vila, per la seua banda, estarà engalanada a l’eixida de la comitiva des del carrer Sant Antoni cap a l’església de la Nativitat per a la benedicció de les mones, el pa i els dolços a les 12.30 hores.

L’activitat tornarà a les 18.30 hores amb la volta de les cavalleries i la missa en honor al patró. Una vegada finalitzada donarà començament la Matxà, que estarà amenitzada per la música de la colla de dolçainers i tabaleters Les Goles. Serà el moment de beneir als animals i repartir les cintes commemoratives que avui han rebut els xiquets d’Almassora. La Matxà recorrerà els carrers Sant Antoni i Sant Joaquim, la plaça de l’Església, els carrers Mare de Déu de la Llum, Major, Sant Marc, Santa Creu i Trinitat per a tornar al punt de partida, encendre la foguera en la plaça Santa Teresa i repartir el “porrat” popular.

Comparteix

Icona de pantalla completa