Diari La Veu del País Valencià
El ple s’oposarà demà a la línea de Molt Alta Tensió entre Almassora i Morella
L’última torre del traçat està prevista la costat de l’ermita de Santa Quitèria

El ple de l’Ajuntament d’Almassora subscriurà demà l’adhesió del consistori al manifest de la plataforma No a la MAT comarques Castelló, la seua oposició al projecte de la línia i la petició per a traslladar l’acord al Govern d’Espanya. Es tracta del projecte per a construir una nova línia de Molt Alta Tensió (MAT) de doble circuit 400 kV que connectaria la subestació de Morella amb la de la Plana i que situaria l’última torre del tram en Santa Quitèria, a escassos metres del paratge de l’ermita.

El document que signen Compromís, PSPV i Se Puede advoca per considerar el canvi del traçat per un de menys impacte social i mediambiental que seguisca els passadissos d’infraestructures existents i no afecte al medi ambient ni als habitants de la província. A més, recorda la necessitat de contemplar el soterrament en les zones de major impacte paisatgístic i sobre les aus, així com quan la línia passa prop de cases i instal·lacions, i l’allunyament de la línia dels habitatges d’un mínim d’un metre per quilovolti.

No en va, el traçat travessa zones poblades sense respectar la distància mínima de seguretat actualment recomanada. Per tant, “estaríem exposats a totes les afeccions negatives de les línies elèctriques, especialment dels camps electromagnètics, altament perjudicials per a la salut com ho demostren nombrosos estudis científics que relacionen aquests amb una major incidència de malalties com el càncer o la leucèmia, sent major la incidència en la infància”.

És per açò que la proposta sol·licita a les administracions implicades “que desestimen o impedisquen l’execució del projecte de la línia de Molt Alta Tensió La Plana-Morella en els termes en què està actualment redactat en defensa del futur de les nostres comarques, de la salut dels seus habitants i del medi ambient”.

En un altre ordre de coses, segons el document, qualsevol traçat tindria un enorme impacte negatiu sobre el patrimoni cultural i l’entorn natural, de gran valor paisatgístic i ecològic, “riquesa de les nostres comarques i la base sobre la qual s’assenta el desenvolupament econòmic i turístic”.

Per tot açò, els grups signataris entenen que no existeix justificació suficient per a un projecte de tal envergadura, que no aporta beneficis socials, mediambientals ni econòmics als municipis que travessa i que, per tant, “només es justifica des del punt de vista del negoci de les elèctriques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa