Diari La Veu del País Valencià
Almassora exposa el primer estudi de la Vila
Almassora exposa el primer estudi de la Vila que arreplega les propostes veïnals

Suggereixen peatonalitzar carrers i concedir ajudes a la rehabilitació d’habitatges

La regidora d’Urbanisme d’Almassora, Carmina Martinavarro, i els tècnics de la consultora Axioma presentara els resultats de l’estudi previ al Pla Especial de la Vila. L’informe arreplega les dades aportades pels veïns d’Almassora durant el primer procés de participació ciutadana per traçar el futur del casc antic. Entre les seues propostes figura la peatonalització de les artèries principals, adoptar ajudes per a la rehabilitació dels habitatges i una nova normativa urbanística que preserve l’entorn.

Martinavarro ha qualificat “d’històric” aquest estudi “perquè per primera vegada tots, veïns i no veïns de la Vila, tècnics, polítics i associacions hem aportat la nostra visió per detectar els problemes i establir el full de ruta del futur”. Tot açò explicarà a partir d’ara amb un logotip identificatiu del barri i un vídeo promocional gravat amb drons.

L’objectiu és revitalitzar el casc històric d’Almassora a través d’un estudi diagnòstic d’aquest espai amb un enfocament multidimensional: s’ha analitzat l’accessibilitat i connectivitat de la trama urbana amb la resta del municipi, la qualitat de l’espai públic, els usos de l’espai i la cohesió social. Per a açò, i com a novetat, la consultora externa ha donat veu a tres interlocutors que intervenen en aquest espai i que ofereixen tres mirades complementàries de la mateixa realitat: visió tècnica, política i ciutadana.

Aquest informe previ ofereix també les dades demogràfiques actuals: en la Vila resideixen 757 persones, de les quals 38 són estrangeres. El barri engloba 538 habitatges, si bé el 41,82% estan deshabitades, amb 14 comerços que operen en aquest districte, d’ací la necessitat traslladada pels veïns d’adoptar ajudes per a la rehabilitació dels habitatges per evitar l’abandó de les cases i la seua degradació.

L’empresa ha realitzat 18 entrevistes a representants polítics, Associació de Veïns de la Vila, Associació de Penyes Taurines d’Almassora (APTA), Associació de Penyes i Colles i cronista de la ciutat entre els mesos de juliol i novembre. Els tècnics han analitzat al detall el barri la seua població, els seus carrers i les seues places, les seues edificacions, els seus espais públics i els usos de l’espai (residencial, comercial, etc.).

A més, l’empresa va activar el primer procés de participació ciutadana amb un taller per a associacions i un altre obert a veïns d’Almassora i va elaborar mapes mentals de la Vila a través de l’alumnat de cambra d’ESO dels col·legis Germans Ochando i Cardenal Cisneros, els més pròxims a la Vila. Els premiats en el concurs de dibuix de la fundació Formació i Desenvolupament Urbanístic (FYDU) sota la denominació “La Vila: l’origen del nostre poble” arreplegaran els seus guardons.

Comparteix

Icona de pantalla completa