Diari La Veu del País Valencià
Puig: “Hem de crear el problema valencià a Espanya”

RedactaVeu / València.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat que “hem de trencar la nostra invisibilitat a Espanya, encara que siga creant el problema valencià”. En aquest sentit, ha assegurat que “la Comunitat Valenciana no té eixida sense Espanya igual que Espanya no té eixida sense Europa”.

Així s’ha pronunciat durant la seua conferència en el Club de Trobada Brosseta on, amb el títol ‘La decisió valenciana’, ha analitzat la situació en què es troba el País Valencià i ha plantejat la necessitat “d’unir els valencians”, que s’ha celebrat aquest dilluns.

Per a Puig, “la decisió valenciana és decidir a Espanya” i, per açò, “enfront de la visió dels nacionalismes centralista i perifèrics obstinats a trencar ponts, els valencians apostem per un projecte d’Espanya com a identitat d’identitats, enriquit tant per les nostres afinitats com per les nostres diferències”.

Per açò, ha destacat que “no volem limitar-nos a estar a Espanya, volem fer Espanya”, mentre ha assegurat que “necessitem polítics capaços de dir i fer el mateix ací i a Madrid. I partits amb capacitat de decisió tant a la comunitat com a Espanya”.

També ha considerat necessari “un lideratge inclusiu, responsable, capaç i potent, on càpiguen les aspiracions de tots, i especialment dels joves, un lideratge responsable, amb idees, valors i principis, que no caiga en la temptació permanent de tirar la culpa a uns altres dels seus errors i fracassos”.

Respecte a la situació actual de la comunitat, ha lamentat que “s’haja perdut més d’una dècada” i ha advertit que “en els últims vint anys som l’única comunitat en la qual ha baixat sistemàticament el pes de la nostra renda per càpita fins a situar-se 14 punts per davall de la mitjana espanyola”.

“Tenim, a més, una llosa en forma de deute. Hem de pagar 30.000 milions. Més de sis canals de Panamà amb sobrecostos inclosos”, ha afirmat.

També ha repassat les xifres d’atur en assenyalar que quasi el 30 per cent de valencians es troba en aquesta situació, i ha assegurat que un terç dels assalariats cobren per davall del salari mínim interprofessional.

En opinió de Puig, les causes que han derivat en l’actual situació són: un model econòmic equivocat, una gestió profundament errònia i una manifesta infrafinanciació.

“La imatge actual de liquidació per enderrocament de tots els grans emblemes d’una època és el resultat més gràfic de la decadència d’un model de ‘trencadís’ que ara cau a trossos”, ha agregat.

Al seu judici, “la injustificable insuficiència financera” ha sigut “implementada pels successius governs de Madrid, especialment els del PP, però també els del PSOE, que van disminuir però no van eliminar aquesta desigualtat”.

“Sense un canvi en la forma de gestió, la Generalitat serà una institució zombi. S’han batut tots els rècords de pèrdues de les empreses públiques, i s’ha arribat als 898 milions d’euros, 53 més que en 2011”, segons el secretari general dels socialistes valencians.

Per a Puig, el tancament de RTVV “ha suposat un atemptat contra l’autogovern i passarà als llibres d’empresarials com a exemple d’irresponsabilitat sense límits amb els diners de tots”.

“Enfront de la visió dels nacionalismes centralista i perifèrics obstinats a trencar ponts, els valencians apostem per un projecte d’Espanya com a identitat d’identitats, enriquit tant per les nostres afinitats com per les nostres diferències. Necessitem polítics capaços de dir i fer el mateix ací i a Madrid”, ha insistit.

En aquest sentit ha considerat “raonable” la modificació integral del sistema de finançament de totes les administracions per a “parlar del repartiment de tot el pastís, no de com ens repartim les comunitats autònomes el tros de pastís prefixat per l’Estat”.

Per tot açò, ha advocat per iniciar reformes per a “reiniciar l’autogovern, amb una regeneració moral que retorne la confiança en les nostres institucions, un nou model econòmic i el reforç de l’estat de benestar”.

“I cap a fora, reposicionant-nos en el conjunt d’Espanya i creant, si és necessari, el problema valencià”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa