Diari La Veu del País Valencià
La incertesa sobre el futur de la Fe de Campanar dóna pas al caos organitzatiu
RedactaVeu / València

Des del trasllat de les instal·lacions de l’Hospital La Fe a Malilla, l’antic hospital de Campanar i els serveis que es van mantenir, han estat sotmesos a un continu degoteig d’ordres, contraordres, canvis i rumors que només han contribuït a generar una imatge de falta de planificació per part de la Conselleria de Sanitat i d’improvisació en la seua gestió per anar eixint del pas, segons han denunciat des de Intersindical Salut.

En aquell moment, el compromís de la Conselleria va ser mantenir un servei d’urgències, laboratoris i quatre sales d’hospitalització per a casos de llarga estada i cures pal·liatives. D’entrada, es va incomplir el compromís, ja que finalment no van ser quatre sales d’hospitalització, sinó tres. Després, es va traslladar part dels laboratoris a les noves instal·lacions, es va tancar una de les sales d’hospitalització i, ara, sembla ser que la intenció és el tancament definitiu de l’hospital.

Un ball d’ordres que posa en evidència la “falta absoluta de planificació” de la Conselleria pel que fa al futur del centre de Campanar. Però, si cap, aquesta absència de control ha permès, també, la deterioració absoluta de les instal·lacions no usades; primer amb el saqueig i, després, regalant mobiliari i material a diferents ONG, sense més criteri que la simple petició per part de les entitats. “En cap moment es va prevenir la possible reutilització del material a altres centres sanitaris públics o, si escau, l’establiment de criteris de publicitat i de justificació per a les citades donacions”, han assegurat les mateixes fonts.

D’altra banda, l’incompliment dels compromisos també afecta el personal, ja que en el seu moment, es va realitzar un concurs entre el personal per a dilucidar quins professionals se n’anaven a la Fe de Malilla i quins es quedaven a Campanar. Un concurs en el qual el personal triava una de les dues opcions pensant, erròniament, que la permanència a Campanar estava garantida, almenys, en un termini raonablement llarg.

“La realitat ha sigut molt més cruel, continuen les mateixes fonts, perquè, amb el pas del temps, el personal ha vist com els traslladaven forçosament a l’hospital de Malilla, sense donar-los l’oportunitat de participar en un concurs que els permetera triar el nou lloc de treball. De fet se’ls va vetar l’oportunitat de participar en els trasllats interns de l’Hospital de Malilla, el mateix al qual ara se’ls trasllada per decret, al·legant que pertanyien a un altre centre”.

Una forma de procedir en la qual, aprofitant la incertesa, “es vulnera la regulació legal per als procediments de provisió de llocs de treball, convertint-los en decisions absolutament discrecionals i arbitràries de cadascun dels responsables de personal”.

El despropòsit i la improvisació també “es confonen interessadament amb l’abús de determinats responsables”, que modifiquen al seu antull les condicions laborals, com és el cas dels zeladors, que han vist canviat el seu torn de treball, amb pèrdua de retribucions, per a procedir a arreplegar i destruir les històries clíniques, certificats i informes mèdics que han quedat abandonats en les instal·lacions en desús, constituint un clar exemple de negligència i falta d’organització.

En definitiva, l’Hospital La Fe de Campanar s’ha convertit “en el paradigma de la falta de planificació, del desgovern, de la improvisació i de la discrecionalitat en les decisions que afecten el personal. Tot un mas mal portat”. Raó per la qual, des d’Intersindical Salut, “exigim al Conseller de Sanitat que buide definitivament la incertesa sobre el futur d’aquest centre, planifique la seua funció assistencial, si és que l’ha de tenir, i ordene la gestió de personal d’acord amb la legalitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa