Diari La Veu del País Valencià
Xàbia consolida els grafits històrics que amagava la Casa Candelària
RedactaVeu / Xàbia

El departament municipal de Cultura de l’Ajuntament de Xàbia ha finalitzat els treballs de consolidació del conjunt de grafits històrics que van ser descoberts mesos enrere a l’immoble municipal conegut com a Casa Candelària. L’edil de Cultura, Empar Bolufer, ha estat veient com s’acabava l’últim dels calcs.

Segons ha indicat l’arqueòleg municipal, Joaquim Bolufer, les proves realitzades a aquests dibuixos esquemàtics, que en la seua majoria representen elements navals i relacionats amb la pesca, han confirmat que daten del segle XV. Els grafits han sigut recuperats, passats a calcs i ara estan protegits amb planxes, fins al moment en què l’Ajuntament puga realitzar una rehabilitació de l’immoble on es troben. Després d’aquesta obra, s’acabarien de perfilar i es deixarien a la vista perquè puguen ser gaudits pels interessats i com a vestigi històric.

La consolidació d’aquests dibuixos ha sigut una iniciativa íntegrament duta a terme per l’administració municipal, encara que l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R) de Béns Culturals de la Generalitat Valenciana ha estat al corrent del procés.

Els grafits van ser descoberts a mitjans del passat any, quan el Consistori realitzava obres de reforç estructural de l’edifici que inicialment era un ‘palauet’ gòtic. Es van realitzar uns tastos i en les capes més antigues de l’encofrat va aparèixer un conjunt de dibuixos de caràcter esquemàtic a carbó que representen diverses embarcacions de vela, dues figures ballant i un guerrer armat amb espasa curta i escut. Els dibuixos també han despertat l’interès d’un expert de les embarcacions de l’època medieval, disposat a estudiar a fons les característiques dels vaixells que va plasmar l’autor.

I és que els grafits històrics, a més de ser font directa d’informació, aporten la visió espontània de col·lectius socials populars que difícilment es registren en fonts escrites. En aquest cas, semblen revelar aspectes de la vila com l’ancoratge de vaixells en l’època medieval.

Comparteix

Icona de pantalla completa