Diari La Veu del País Valencià
Èxit editorial de la col·lecció ‘Personatges i fets d‘Ondara’
RedactaVeu / Ondara

El passat mes de novembre, es presentà la col·lecció de llibres ‘Personatges i fets d’Ondara’, una iniciativa de l’Associació Cultural Ocell amb la col·laboració de la Diputació d’Alacant i de l’Ajuntament d’Ondara i editada per Edicions 96. El projecte nasqué per documentar i difondre la vàlua de totes aquelles personalitats i esdeveniments locals que han tingut repercussió dins del seu àmbit al llarg de la història, tal com explicà Vicent Ortuño, ideòleg de la col·lecció i autor del primer volum, Fent les Amèriques, un ampli estudi sobre els ondarencs que emigraren al nou continent pels volts de 1912-1920. D’altra banda, D’Ondara a Broadway: L’excepcionalitat de Trini Reyes, de Jovi Lozano-Seser, segona entrega de la col·lecció, és un monogràfic sobre una de les ballarines de dansa espanyola més importants dels anys 50 als Estats Units, precisament de pares ondarencs.

Dos mesos després de la publicació dels treballs, i com a valoració de l’arranc del projecte, cal celebrar que ja s’ha esgotat pràcticament l’edició, tal com ha indicat l’editora Dolors Pedrós, qui ha assenyalat l’èxit rotund d’una iniciativa que, tot i ser local, també ha despertat interès, sobretot mediàtic, en altres parts del territori valencià. Per corroborar aquest ressò, cal esmentar que els exemplars s’han anat reposant successivament no solament a Ondara sinó en altres punts de venda com ara Dénia.

Com a detall curiós i addicional, esmentar que la col·lecció ‘Personatges i fets d‘Ondara’ també ha aplegat als Estats Units de la mà de Trini Reyes, a qui s’homenatjà en la presentació de la col·lecció i qui ha contribuït a difondre la publicació, no només entre els seus contactes, sinó també en els cercles acadèmics i universitaris que treballen l’empremta de l’emigració hispànica des del punt de vista cultural.

En resum, l’objectiu de la proposta inicial d’acostar els mites locals a la població per tal de crear-ne consciència col·lectiva ja s’ha vist acomplit amb escreix. I no només per l’èxit editorial, sinó per superar, en interès i eco, l’abast local de les publicacions. Així mateix, i atesa la continuïtat de la col·lecció, cal anunciar que d’entre la llista de pròxims treballs ja hi ha programades les biografies del tenor Valerià Gil, el general Bosch, el mosaïcista Lluís Bru, o temàtiques com La dissolució del règim senyorial a la Marina Alta: el cas de la baronia de Pamis, La Caja de Ahorros La Ondarense o La vacunació anticolèrica del Doctor Ferran a Ondara.

Comparteix

Icona de pantalla completa