Diari La Veu del País Valencià
Alcoi demana als Mags que la cavalcada siga Patrimoni de la Humanitat

RedactaVeu / EFE / Alcoi.

La cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi, la més antiga de l’Estat amb 129 anys d’història, ha iniciat el seu particular recorregut administratiu per a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

En cas d’aconseguir-se, la declaració no solament empararà a aquesta cavalcada d’especial singularitat, ja que la candidatura que prepara l’ajuntament d’Alcoi davant la UNESCO engloba també al “Betlem de Tiristi”, una de les poques representacions en el món de titelles de varetes, i al Bàndol Real, en el qual els xiquets dipositen les seues cartes en les saques que porten desenes de burrites.

Aquest diumenge a la nit, amb la il·lusió dels més xicotets de la casa a flor de pell, Alcoi extrapola la majestuositat que sempre acompanya les seues festes de Moros i Cristians per a embolicar la seua cavalcada de Reis Mags, a la qual li afegeix elements tradicionals de la mateixa i uns altres molt singulars, quasi únics.

Documentada per primera vegada en 1866, com així la va arreplegar el periòdic ‘L’Herald d’Alcoi’, és a partir de 1885 quan adquireix les característiques que actualment la defineixen: un retrobament de Melcior, Gaspar i Baltasar amb els xiquets sota un mantell particular de màgia i il·lusió al llarg de tot el seu recorregut.

Vora 2.000 persones participen en aquesta màgica estampa, en la qual tenen cabuda caps de bestiar, cavalls, carros agrícoles, carrosses, bandes de música, grups de dansa i “torxers”, personatges que il·luminen els carrers de la ciutat perquè els Reis Mags puguen visualitzar els rostres dels més xicotets de la casa.

Al mateix temps, els “trompeters” inunden de sonoritat l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Encara que milers de persones esperen les seues Majestats a peu de carrer, d’altres són testimonis de la seua arribada des de les balconades de les seues cases. Fins a ells i servint-se d’escales, centenars de patges ensutjats de fosc lliuren els regals anhelats.

Aquesta escena es repeteix una vegada i una altra al llarg de la cavalcada.

El públic no aconsegueix centrar la seua mirada més de tres segons en una sola estampa. Mira als Reis, gira el seu cap per a observar la pujada dels patges fins a la balconada, baixa el seu rostre per a localitzar algun caramel caigut al terra i deté els seus ulls davant la llum dels “torxers”.

Quan Melcior, Gaspar i Baltasar arriben a la plaça d’Espanya de la ciutat -a meitat de recorregut-, on se situa el Naixement, els Reis Mags descendeixen de les seues cavalcadures per a adorar al Xiquet Jesús. Focs d’artifici i volteig de campanes sostenen aquest espectacular moment.

Després del lliurament de presents al Portal de Belen, el seguici continua i els ‘patges negres’ segueixen amb el seu treball. En carrers i balconades es respiren somnis.

L’ Adoració de la Cavalcada d’Alcoi

Nacho Satorre

Comparteix

Icona de pantalla completa