Diari La Veu del País Valencià
Compromís porta a la Fiscalia l’abandó de la Vila Romana de Paterna

RedactaVeu / Paterna.

El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, manifesta que “el viatge sense retorn de la nul·la conservació de la Vila Romana del municipi, que pot derivar en una possible desaparició de les estructures trobades, així com que aquest bé passe a ser propietat d’una entitat bancària, han estat els motius determinants perquè portem a Fiscalia la documentació sobre la troballa arqueològica i el seu imparable deteriorament”.

Segons Juanma Ramón, “des de Compromís hem denunciat públicament l’abandó que ha fet el consistori del seu patrimoni, en concret d’un patrimoni que demostra els orígens romans de Paterna. També hem adreçat preguntes a SUMPA, hem fet requeriments, i fins el moment no hem rebut una resposta que incloga la presa de mesures per a protegir aquest patrimoni local. SUMPA i ajuntament han anat passant-se la pilota i defugint responsabilitats per a posar en valor la nostra Vila Romana. I, per acabar d’arrodonir-ho, potser l’assumpte també afecte la Conselleria de Cultura. Però és el Ministeri Fiscal qui ha de decidir”.

“Hem estat esperant que l’ajuntament de Paterna, primer amb la regidora Elena Martínez i ara amb Inmaculada Rodríguez, realitzara algun tipus d’actuació. Però ens trobem amb que SUMPA, en concurs de creditors, deixarà de ser la propietària de la parcel·la perquè ho siga Bankia, ja que el lloc on es troba la Vila Romana té una hipoteca amb aquesta entitat per valor de 1,2 milions d’euros. Deute hipotecari que és el resultat de la compra que li fa SUMPA a l’ajuntament de la parcel·la. Una operació ‘made in Agustí’ per a augmentar els ingressos de l’ajuntament a costa d’incrementar el forat econòmic de SUMPA, despeses de l’arruïnada empresa pública a les quals hem d’afegir els 300.000 euros de l’excavació arqueològica, fins el moment abandonada”.

Mentre, des de 2011 estan emetent-se informes sobre el mal estat de conservació de l’actuació arqueològica, que es troba en ‘semiabandó’, segons paraules de l’arqueòleg municipal. Un deteriorament de les estructures trobades que, com també diu l’arqueòleg, “pot dur a la desaparició de les mateixes si no es realitza amb promptitud la seua protecció”. I en maig de 2012, l’arqueòleg municipal redacta un projecte de protecció de la Vila Romana per a la parcel·la de SUMPA, pressupostant els treballs de protecció i consolidació en 90.000 euros; i estudis complementaris per 21.000 euros. Però a la vista està que al consistori i a SUMPA no els ha importat gens, que han fet cas omís, fins i tot havent-se inundat l’indret durant les abundants pluges de setembre de 2012”.

“Però el súmmum del surrealisme arriba en març de 2013. Quan tot el món sap que SUMPA està en concurs de creditors, l’ajuntament continua exigint-li a l’empresa pública la neteja i protecció de la troballa. I és en eixe moment quan es produeix un seguit d’escrits entre el consistori i SUMPA reclamant-se mútuament la conservació i protecció de la Vila Romana. I en octubre de 2013 SUMPA autoritza a l’ajuntament perquè execute les obres de conservació de la troballa situada en la parcel·la propietat de la dita empresa pública”.

“Ara la situació és insostenible. I més quan parlem que els arqueòlegs que va contractar SUMPA qualificaren el jaciment com a ‘troballa rellevant’ per a Paterna, donat que el seu valor científic abasta des del segle I fins al segle VII. Experts que han aconsellat el seu restabliment en condicions idònies per poder fer una futura musealització”.

“Des de Compromís estem totalment disposats a col·laborar amb la Fiscalia i, si cal, aportar la documentació que ens demane. La Vila Romana de Paterna està boquejant. La desídia, desinterès, incompetència i incapacitat del PP per a preservar el nostre patrimoni fa necessària la intervenció del Ministeri Fiscal perquè determine qui s’ha de fer càrrec de la protecció, restauració, conservació i musealització del nostre patrimoni local, així com determinar les responsabilitats legals de qui ha permés la degradació i l’abandó de la troballa arqueològica que explica l’origen romà del nostre poble”, conclou el regidor Juanma Ramón.

Comparteix

Icona de pantalla completa